Ons werk, voor u

Een fijne leefomgeving om in te wonen en te werken. Als omgevingsdienst helpen wij daarbij met het verlenen van zorgvuldige vergunningen en intensief toezicht. Ook geven we advies bij voorbeeld nieuwe ruimtelijke ontwikkelingen of milieuvraagstukken en staan we 24/7 klaar voor inwoners als zij overlast hebben van bedrijven. Wij delen graag onze belangrijkste cijfers, verhalen, nieuws, voorbeelden en behaalde resultaten.

Als omgevingsdienst een duurzaam verschil maken

OZHZ tekende als eerste omgevingsdienst het Manifest Maatschappelijk Verantwoord Opdrachtgeven en Inkopen (MVOI). Zo maken we een duurzaam verschil!

Van klimaat en milieu tot diversiteit en inclusie. Ook als omgevingsdienst hebben we een belangrijke rol in het beschermen en verbeteren van onze leefomgeving. Daarom is het belangrijk dat ook onze eigen bedrijfsvoering zo duurzaam mogelijk is. Door aan te sluiten bij het Manifest willen we als OZHZ de juiste, duurzame, keuzes maken als opdrachtgever en inkoper. Zo willen we bijdragen aan de zes maatschappelijke thema’s uit het Nationaal Plan Maatschappelijk Verantwoord Inkopen: klimaat, circulair, milieu, social return, ketenverantwoordelijkheid, diversiteit en inclusie.

Het komende jaar gaan we met de thema’s klimaat, circulair en milieu aan de slag. Compleet met nulmeting, actieplan en het opleveren van een rapportage. Daarnaast bewegen we marktpartijen om steeds meer duurzame en sociale producten en diensten te ontwikkelen en te leveren. Zo kunnen we samen een duurzaam verschil maken en wonen en werken in een veilige, gezonde en duurzame omgeving.

Meer weten over het MVOI? 

Samen bouwen aan een sterk én circulair Zuid-Holland Zuid

Tijdens de bestuurlijke bijeenkomst op vrijdag 24 januari kwamen wethouders (milieu, leefomgeving, duurzaamheid, economie, circulair) en de gedeputeerde van Zuid-Holland samen om plannen te bespreken en concrete stappen te zetten. De vraag die centraal stond: hoe bundelen we onze krachten om te bouwen aan een sterk en circulair Zuid-Holland Zuid? Het antwoord? Samen aan de slag!

Dat betekent: actie! We bundelen onze circulaire krachten in de regio. Want als we werk willen maken van een veilige, gezonde en duurzame leefomgeving voor inwoners en bedrijven, moeten we slimmer omgaan met onze grondstoffen.

Samen met gemeenten en de provincie zetten we in op bouw, bedrijvigheid en beleid. Door kennis, netwerk en capaciteit te delen, versnellen we de transitie naar een circulaire economie.

Hannah, adviseur circulaire economie: ‘’Volgens ons is krachtenbundeling dé manier om versnelling te geven aan de circulaire economie in regio ZHZ. Laten we de krachtenbundeling met elkaar vormgeven en van elkaar leren. Maar vooral overgaan tot actie!”

Pool administratief toezicht; beter naleefgedrag door bedrijven

In februari startte de provinciale AT-pool. Wat is AT? AT staat voor administratief toezicht. Het is een manier van toezicht houden, waarbij de gegevens van een bedrijf uit verschillende bronnen worden opgehaald. Op basis hiervan worden vragen voor een controle of rapport opgesteld. Het doel van AT? Een beter naleefgedrag door bedrijven. Daarnaast kan AT een bijdrage leveren bij het opsporen van criminele activiteiten (zoals onvergunde afvalstromen.) Ook levert AT een belangrijke bijdrage aan de vraagstukken rondom Zeer Zorgwekkende Stoffen (ZZS) en Circulaire Economie (CE).

Kennis overdragen aan jongere specialisten
De pool is opgericht om specialistische kennis over AT aan de jongere garde over te brengen. Bij deze AT-pool zijn verschillende medewerkers van de Zuid-Hollandse OD’s twee dagen per week aangesloten om de schaarse kennis en expertise over AT te delen én te borgen. Waar wordt de AT-pool voor ingezet?

  • Voor diepgaand administratief toezicht (DAT) bij bedrijven
  • Het geven van trainingen over het basis administratief toezicht (BAT) aan toezichthouders van de OD’s
  • Voor ketenonderzoeken
  • Calamiteiten
  • Ad hoc vragen

Onderzoek naar ziekenhuisafval en bedrijven in de metaalrecyclingbranche
De AT-pool deed onderzoek naar ziekenhuisafval en naar bedrijven in de metaalrecyclingbranche. Ervaren specialisten ondersteunen de jongere leden dan tijdens én bij het voorbereiden van de bezoeken aan de bedrijven. Bij deze bezoeken zijn toezichthouders van OZHZ betrokken. Binnenkort start het leren analyseren van een financiële administratie bij het DAT. Leerzaam, want daarbij start ook het proces rondom het opvragen van gegevens bij bedrijven. Elk bedrijf reageert op een andere manier; dus goed om van te leren!

Beter inzicht in ziekenhuisafval: onderzoek naar verwerking

In februari 2024 is de AT-pool gestart met een onderzoek naar ziekenhuisafval. Hoe wordt het afval uit ziekenhuizen en zorginstellingen ingezameld en verwerkt? Kloppen de registraties? En zijn er risico’s of onnodige kosten?

Waarom dit onderzoek?
Uit vooronderzoek blijkt dat er regelmatig dingen misgaan in de administratie en verwerking. Zo kan afval dat als ‘gevaarlijk’ binnenkomt, later als ‘gewoon’ afval worden verwerkt. Dit bespaart kosten voor de verwerker, maar kan risico’s opleveren voor veiligheid en milieu.

Mogelijke risico’s
Als medisch afval niet op de juiste manier wordt verwerkt, kunnen schadelijke stoffen in het milieu terechtkomen of kan infectiegevaar ontstaan. Denk bijvoorbeeld aan besmette bloedzakjes of medicijnen die verkeerd worden afgevoerd.

Doelen van het onderzoek
Dit onderzoek geeft meer inzicht in de afvalstromen en helpt om afwijkingen en verbeterpunten op tijd te signaleren. Daarnaast draagt het bij aan:

  • een duurzamere zorgsector
  • betere samenwerking tussen verschillende partijen
  • meer transparantie in de afvalketen

OZHZ doet mee aan dit onderzoek en werkt samen met andere omgevingsdiensten om de afvalketen efficiënter én veiliger te maken.

Nieuw onderzoek met adviezen voor de gezondheid: scherpere vergunningverlening bij uitstoot naar de lucht

De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) heeft de afgelopen maanden onderzoek gedaan naar de vergunningen van vijf industriële bedrijven. In onze regio gaat het om de asfaltcentrale APH B.V in Hoogblokland. Hierbij is onder andere gekeken naar wat er beter kan in de vergunningen en regelgeving om de gezondheid van omwonenden meer te beschermen. Zo is er bijvoorbeeld gekeken hoe er minder uitstoot van bepaalde stoffen bij deze bedrijven gerealiseerd kan worden. De adviezen zijn uitgewerkt in een rapport.

Download het rapport

Meten en monitoren in 2024

Binnen het werkgebied van OZHZ bevinden zich meerdere bedrijven die met Zeer Zorgwekkende Stoffen (ZZS) werken. Wij houden toezicht op deze bedrijven. Zo controleren we of bedrijven zich aan de regelgeving houden, zodat ZZS niet in de bodem, het water of de lucht terecht komen.

Metingen naar de uitstoot van ZZS
Bedrijven die met ZZS werken, stoten verontreinigde stoffen uit naar bijvoorbeeld de lucht. Hoeveel verontreinigde stoffen uitgestoten mogen worden, is opgenomen in een vergunning. Het is belangrijk om de uitstoot van deze stoffen te meten om vervuiling van het milieu te voorkomen. Een aantal bedrijven doet dit zelf, aan de hand van analyseapparatuur. Soms wordt er een geaccrediteerd bedrijf ingeschakeld.

Vanuit de schoorstenen wordt dan gemeten hoeveel verontreinigingen er in de rookgassen aanwezig zijn. De uitkomst van de metingen wordt met ons gedeeld. Worden de waarden overschreden? Of blijven de waarden onder de norm? Dát beoordelen we.

Metingen in opdracht van OZHZ
De aandacht voor de uitstoot van ZZS is enorm toegenomen. Daarnaast voegt het RIVM steeds nieuwe stoffen toe aan de lijst van ZZS. Daarom willen we dit jaar zelf bij een aantal bedrijven in onze regio metingen uitvoeren. Dat deden we eerder bij de asfaltcentrale in Hoogblokland. Zo lieten wij metingen uitvoeren op de uitstoot van benzeen, koolwaterstof en PAK. De uitstoot van deze stoffen zat eerst boven de norm. Het bedrijf nam daarom maatregelen. Na nieuwe metingen die wij lieten uitvoeren, bleek de asfaltcentrale onder de norm te zitten. Een mooi voorbeeld!

Circulair overleg in Hendrik-Ido-Ambacht

Eind september kwamen collega’s van de Provincie, gemeenten én OZHZ bij elkaar voor het circulair regio overleg. Want waar staan we met betrekking tot circulariteit? Wat hebben we nodig en hoe kunnen we van elkaar leren?

Kansen ruimtelijke circulaire strategie
Een collega van de Provincie lichtte het onderzoek ‘kansen ruimtelijke circulaire strategie’ toe. Ruimte is een belangrijk onderdeel van de circulaire economie, maar ook schaars. Hoe geven we dit als provincie en gemeente vorm en waar liggen kansen? Drechtsteden is een kansrijk gebied, zo kwam uit het onderzoek naar voren. Vooral op de thema’s maritiem en logistiek.

Rondleiding circulair bedrijventerrein
De collega’s namen een kijkje op de Ambachtsezoom; een circulair bedrijventerrein. Zo worden er strenge eisen gesteld aan de gebouwen: de constructies moeten volledig demonteerbaar zijn (geschroefd, geklikt of gekoppeld) in plaats van lijmen, lassen of metselen. Er wordt om groene daken gevraagd: een groenstrook van 3 meter tussen het gebouw en de openbare weg. In de gebouwen mag geen PVC gebruikt worden.

Groen en biobased
Op het terrein zelf worden hergebruikte en/of biobased materialen gebruikt. Er is veel groen en natuur aanwezig, wat maakt dat mensen (ook buiten het bedrijventerrein) er graag een rondje wandelen.

Inzetten op dezelfde thema’s
De collega’s van de gemeenten, PZH en OZHZ komen 5 keer per jaar samen in het circulaire regio overleg. Daar bespreken we actuele thema’s en is er een wisselwerking tussen alle gemeenten. We zetten grotendeels op dezelfde thema’s in, zoals het gezamenlijke traject ‘het nieuwe normaal’ (circulair bouwen). Daarnaast zijn het soms pittige gesprekken met ondernemers als het gaat over de bouw van hun pand. Maar veel ondernemers gebruiken hun opgedane kennis over circulariteit nu ook voor andere projecten.

Uitvoeringsagenda klimaatadaptatie Drechtsteden

De afgelopen drie jaar hebben gemeenten, het waterschap en de provincie samengewerkt aan klimaatadaptatie in de Drechtsteden. De Omgevingsdienst Zuid-Holland Zuid coördineerde dit proces. Naast standaard klimaatthema’s was er aandacht voor communicatie, bodemdaling en funderingen. Samenwerking met GGD, Veiligheidsregio en andere partijen leidde tot concrete resultaten, zoals een communicatiekalender en kaarten met kwetsbare funderingen en vergroeningslocaties.

Voor 2025-2027 wordt de Uitvoeringsagenda bijgewerkt met nieuwe thema’s, zoals bodemdaling in de openbare ruimte. Ook wordt een stresstest uitgevoerd om risico’s van hitte, droogte en wateroverlast in kaart te brengen. De uitkomsten worden besproken met betrokken partijen om samen actie te ondernemen.