Van vuurwerkramp naar vuurwerkbesluit

De dag die alles veranderde… Herinnert u zich die verschrikkelijke beelden nog? 13 mei 2000 de vuurwerkramp in Enschede. 23 mensen kwamen om het leven, 947 mensen raakten gewond en een complete woonwijk werd verwoest. De oorzaak: een brand bij een vuurwerkbedrijf. Iris Greve is vuurwerkinspecteur. Elk jaar doet zij controles bij de vuurwerkverkooppunten. Ze was nog maar 8 jaar toen de ramp plaatsvond, maar kan het zich nog goed herinneren: “Ik herinner me het nog als de dag van gisteren. Die ramp maakte wel indruk. En het gekke is dat ik nu met vuurwerkcontroles er ook vaak aan denk. De reden dat we die controles doen, is eigenlijk vanwege die ramp.”

De reden dat we nu die vuurwerkcontroles doen, is eigenlijk vanwege die ramp.

Iris Greve, vuurwerkinspecteur

Inspecteur groen 2

En toen was er het vuurwerkbesluit

Na de ramp in Enschede is het vuurwerkbesluit gekomen. Dit mocht namelijk nooit meer gebeuren. “In het vuurwerkbesluit staan allerlei regels hoe je als vuurwerkverkoper vuurwerk veilig moet opslaan. Voorheen mocht je dat gewoon in zeecontainers doen. Nu moet dat echt in speciale brandcompartimenten. En zo zijn er nog allerlei regels. Ligt er bijvoorbeeld geen vuurwerk buiten de opslagplaats en staat het vuurwerk wel binnen bereik van de sprinklers?”

Nooit meer zo’n ramp

Er zijn veel regels voor het veilig opslaan van vuurwerk. Dat is voor ondernemers niet altijd makkelijk. “Vaak denken we wel mee met de ondernemer. Maar het is soms lastig dat we die strenge toezichthouder moeten zijn. Maar het is juist heel belangrijk. Zo’n ramp als in Enschede mag gewoon nooit meer gebeuren. Je wilt dat iedereen gewoon veilig kan wonen in zijn omgeving. En dat snappen ondernemers gelukkig ook wel.”

Vaak denken we wel mee met de ondernemer. Maar het is soms lastig dat we die strenge toezichthouder moeten zijn.

Iris Greve, vuurwerkinspecteur

Dit jaar weer veilig vuurwerk kopen

In 2020 was er een eenmalig vuurwerkverbod vanwege corona. Toen lagen de vuurwerkcontroles stil. “Ik hoop dat het dit jaar gewoon weer allemaal doorgaat. En dat mensen kunnen genieten van hun vuurwerk. En uiteraard dat ze veilig hun vuurwerk kunnen kopen bij een goedgekeurd verkooppunt”, sluit Iris lachend af.

Meer weten? Op vrijdag 26 februari om 22.15 zendt NPO 2 de documentaire “De Waarheid” uit. De documentaire gaat over de vuurwerkramp en een van de belangrijkste bouwstenen waarop onze democratie is gebouwd: het fragiele evenwicht tussen macht en vertrouwen. Hoe gaan de mensen die door het ‘volk’ gekozen zijn om met het vertrouwen dat ze hebben gekregen? En hoe belangrijk is eerlijkheid en transparantie bij het nemen van de verantwoordelijkheid die daarbij komt kijken.