Ons werk, voor u

Een fijne leefomgeving om in te wonen en te werken. Als omgevingsdienst helpen wij daarbij met het verlenen van zorgvuldige vergunningen en intensief toezicht. Ook geven we advies, bijvoorbeeld over nieuwe ruimtelijke ontwikkelingen of milieuvraagstukken. En staan we 24/7 klaar voor inwoners als zij overlast hebben van bedrijven. Wij delen graag onze belangrijkste cijfers, verhalen, nieuws, voorbeelden en behaalde resultaten.

Samen touren naar een energieneutraal bedrijventerrein

Duurzaam ondernemen, met aandacht voor circulariteit en energie wordt steeds belangrijker. Klanten en leveranciers stellen strengere eisen, maar ook voor ondernemers zelf liggen er businesskansen. Collega-ondernemers hebben al veel stappen gezet op het gebied van duurzaam ondernemen, andere zijn nog zoekende. Ondernemers hebben vragen. Hoe pak ik het aan? Wat is verplicht vanuit wet- en regelgeving? Wat gebeurt er al op dit gebied? En vooral: waar liggen mogelijkheden en kansen voor mij als ondernemer? Tijdens de Tour van Zuid-Holland Zuid gaan ondernemers aan de slag hiermee. OZHZ geeft handvatten. Deze Tour loopt ook langs het Ambachtse bedrijventerrein Antoniapolder.

Duurzame voorzet ingekopt

Sportverenigingen kunnen veel geld en energie besparen door hun clubgebouw te verduurzamen. Maar vaak weten ze niet waar ze moeten beginnen of wie hierbij kan helpen. OZHZ vond een samenwerkingspartner die sportverenigingen bij hun duurzame initiatieven begeleidt en ging aan de slag bij ASWH op Sportpark Schildman. Inmiddels liggen daar 151 zonnepanelen op het dak en is er binnen overal LED-verlichting. 

Dichterbij een asbestvrije regio

Elk jaar inspecteren wij asbestwerkzaamheden. Toezichthouders controleren of het asbest op een veilige manier wordt verwijderd en afgevoerd. In 2021 was dit bijvoorbeeld bij de voormalige Margrietschool. Daar sloopten ze de oude school om ruimte te maken voor een appartementencomplex. De toezichthouder van OZHZ controleerde of op een veilige manier plaatsvond. OZHZ houdt niet alleen toezicht op een veilige verwijdering van asbest door professionals. Sinds 2021 geven we ook inwoners handvatten bij het zelf verwijderen van asbest. Dit mag bij kleine hoeveelheden. We organiseerde een eerste wijkactie in een andere gemeenten en zetten een informatiesite op. Dit soort inwonersacties gaan we vanaf 2022 regiobreed uitrollen. Een volgende stap naar een gezondere regio.