Gevraagd: oplettende inwoners en ondernemers

Echt gebeurd: Een huurder van een bedrijfspand die wel erg veel vaten zoutzuur en zwavelzuur heeft staan. De verhuurder vertrouwde het niet en deed een melding bij de omgevingsdienst. Die schakelde meteen de politie in. De vaten zijn in beslag genomen op verdenking van fabricage van synthetische drugs. ‘Heel goed dat deze verhuurder aan de bel trok!’, zegt Hans. Hij is inspecteur bij de omgevingsdienst Zuid-Holland Zuid.

Controles in de zomer

Het komt helaas voor dat criminelen gewone, legale bedrijven gebruiken voor hun illegale activiteiten. ‘Dat noemen we ondermijning: het samenkomen van de onderwereld en bovenwereld’, legt Hans uit. De vaten in het recente voorbeeld vormen een groot gevaar voor de bodemkwaliteit en het milieu. Om die reden doen gemeenten, politie en omgevingsdienst gezamenlijk ‘ondermijningscontroles’. Deze zomer staan er weer heel wat op de planning.

Verdachte situatie

‘Soms maken we zelf de inschatting dat een bedrijfspand een bezoekje waard is, soms ontvangen we signalen uit de buurt waar we op af gaan’, vertelt Hans. ‘Misschien ziet u bijvoorbeeld dat er mensen in een bedrijfspand overnachten. Dit is niet alleen strijdig met de bestemming van dat pand, maar ook gevaarlijk wanneer er brand zou uitbreken. Het is bovendien een verdachte situatie, want het kan duiden op arbeidsuitbuiting of mensenhandel.’

Wees alert

Ziet u iets dat niet helemaal in de haak is, of heeft u daar twijfels over? ‘Wees alert en geef uw signalen door aan bijvoorbeelde politie of de omgevingsdienst’, drukt Hans inwoners en ondernemers op hart. Hij geeft nog een voorbeeld waaruit blijkt hoe belangrijk dat is. ‘Laatst troffen we bij een controle een trailer aan waarvan men de bodem aan het uithollen was, vermoedelijk om verdovende middelen in te verstoppen. Misschien niet direct millieu-relevant maar wel ontdekt door gebruik te maken van onze specifieke bevoegdheden!’. Zijn oproep is dan ook: ‘We hebben uw oplettendheid nodig. Als omgevingsdienst nemen zelf een kijkje of zorgen ervoor dat uw melding op de juiste plek terechtkomt. Melden bij politie kan ook anoniem, via Meld Misdaad Anoniem.’

Ondermijning
ondermijning 1

Meer over ondermijning en ketentoezicht?

Lees het verhaal dat we eerder met Renske en Monique schreven: “Er rijdt een vrachtwagen over de A16. De wagen vervoert een lading giftige grond vanuit Zuid-Holland naar een bedrijf in Noord-Brabant. Het is het soort grond waarvan je niet wil dat je kinderen erin spelen. Er zitten stoffen in die je niet in je drinkwater wil hebben. Als deze grond niet op de juiste manier wordt verwerkt, is dat het risico dat we lopen.”

Lees hier hoe het afloopt