Ons werk, voor u

Een fijne leefomgeving om in te wonen en te werken. Als omgevingsdienst helpen wij daarbij met het verlenen van zorgvuldige vergunningen en intensief toezicht. Ook geven we advies bij voorbeeld nieuwe ruimtelijke ontwikkelingen of milieuvraagstukken en staan we 24/7 klaar voor inwoners als zij overlast hebben van bedrijven. Wij delen graag onze belangrijkste cijfers, verhalen, nieuws, voorbeelden en behaalde resultaten.

Een integraal duurzaamheidstraject in Hoeksche Waard

Hoeksche Waard telt 28 bedrijventerreinen. Hoe scoren zij op duurzaamheidsthema’s? Waar zien we mogelijkheden om energie te besparen, afval op een duurzame manier te verwerken of om de kwetsbaarheid voor klimaatverandering te verminderen? Dát onderzoekt OZHZ in samenwerking met de gemeente.

Voor de Hoeksche Waard inventariseerden we 5 van de 28 bedrijventerreinen tot nu toe. Daarbij kijken we breder dan alleen de mogelijkheden om energie te besparen. Door ook circulariteit én klimaatverandering mee te nemen. Hiervoor leveren we een factsheet op. De factsheet maakt duidelijk wat we tegenkomen en waar we kansen zien om thema’s aan elkaar te koppelen.

Beschikbare data gebruiken
Welke branches komen we tegen? En wat valt op? We verzamelen data (van OZHZ en algemeen beschikbare informatie) en ontwikkelen zo factsheets per bedrijventerrein. Zo kampt het ene terrein met verzakkingen, waardoor de kwetsbaarheid van panden groter wordt. Het andere terrein is een stuk meer verhard dan het andere. Met de factsheet vergelijken we locaties én verduidelijken we op welk terrein de meeste winst te behalen valt.

Klimaatadaptie: kansen voor een veranderend klimaat
We bereiden ons voor op de risico’s van het veranderende klimaat en passen de omgeving hierop aan. Dat noemen we klimaatadaptie. Voor Hoeksche Waard inventariseerden we 6 verschillende indicatoren voor klimaatadaptie: van het percentage groen tot aan de kwetsbaarheid van panden na extreme neerslag. Zo kan het vergroenen van daken en gevels dienen als natuurlijke isolatie en heel effectief zijn.

Circulariteit
In een circulaire economie bestaat geen afval. Restmaterialen zijn een belangrijke bron voor nieuwe producten of de natuur neemt het weer op. De eerste stap om dit te bereiken? Inzicht krijgen in de huidige afvalstromen op bedrijventerreinen. Hoeveel ton wordt er jaarlijks afgevoerd, wat is de trend van de afgelopen 5 jaar, wat gebeurt er met het afval en welke afvalstromen vallen op? Dit onderzoeken we op basis van LMA data (Landelijk Meldpunt Afvalstoffen).

Hoe verder?
We deden een eerste oplevering voor 5 bedrijventerreinen. Ons doel is om voor de zomer álle 28 bedrijventerreinen te inventariseren. Zo brengen we in kaart hoe de bedrijventerreinen eruit zien en waar we kansen zien om thema’s aan elkaar te koppelen.