Met een drone op controle: inspecteur Sam vertelt

“Afgelopen jaar controleerde ik het dak van een transportbedrijf met een drone”, vertelt Sam. Hij is inmiddels opgeleid tot vlieger van zo’n drone. En dat zet hij handig in om daken te inspecteren. Hij vertelt over zijn laatste vliegavonturen.

Delen?

Is de constructie wel veilig?

In een aantal gemeenten mag OZHZ letterlijk ‘het dak op’. Daar controleren we namelijk ook op bouwaspecten. Soms is het lastig om een dak goed te inspecteren of zijn ze niet even goed toegankelijk. Sam vertelt: “Bij de inspectie van het dak kijken we of er wateraccumulatie is. Dat zijn plassen op het dak. De aanwezigheid van water na een regenbui kan duiden op verstopte afvoeren of een dakconstructie die aan het doorzakken is.” Een gevaarlijke situatie dus, die je als bedrijf wilt voorkomen en waar wij als toezichthouder op letten bij controles.

Wanneer een drone uitkomst biedt

Sam is blij dat deze inspectie nu zoveel makkelijker kan. “Het betreden van een dak heeft altijd een verhoogd risico. Als de draagconstructie onvoldoende is kun je door het dak zakken. Ook bestaat er altijd een kans om van het dak te vallen. Met name bij het betreden en omlaag klimmen. Door een drone te gebruiken kun je veilig op de grond blijven staan en toch een goede indruk van het dak te verkrijgen.”

Opgeleid en wel

Hij vervolgt: “Een drone mag niet zomaar worden gebruikt. Voor het gebruik van een drone heb je een Europees vliegbewijs nodig. Dit vliegbewijs heeft 3 klassen, afhankelijk van de locatie en het gewicht van de drone. Je mag in Europa niet overal vliegen, omdat er gevaar voor botsing met bemande vluchten is of een verhoogd risico op gevaarzetting bij bijvoorbeeld het havengebied is. Ook is het weer van zeer grote invloed of een drone veilig gebruikt kan worden.”

OZHZ verwacht de drones nog vaak te gaan inzetten. Een mooie oplossing!