Het 'onzichtbare bedrijf': hoe spoor je hem op?

Onze inspecteurs controleren de bedrijven die bij OZHZ bekend zijn. Nieuwe bedrijven moet zich in veel gevallen melden. Zo houden wij ons bedrijvenbestand up-to-date. Maar wat als ze het niet doen? Administratief foutje of groot risico? Onze inspecteur Dylan legt uit wat hij pas tegen kwam.

Delen?

Een verhaal uit de praktijk

Dylan vertelt: “Samen met een collega ging ik op controle. We dachten een relatief klein bedrijf, gespecialiseerd in klimaatbeheersing, aan te treffen. Ter plaatse bleek dat dit bedrijf vertrokken was en dat het pand inmiddels al weer in gebruik was door een voor ons onbekend bedrijf.”

Het bedrijf bleek er een jaar te zitten. Een probleem? In dit geval wel. “Tijdens de controle werd duidelijk dat dit bedrijf zich bezighoudt met het vervaardigen en opslaan van cosmetische producten. Het was dus een totaal ander soort bedrijf dan voorheen op deze locatie zat.”

Hij licht toe: “Dit bedrijf sloeg circa 7.500 liter aan gevaarlijke stoffen in verpakking op in de drie bedrijfshallen. Het bedrijf had dit moeten melden, zodat we ervan wisten. Tijdens de controle bleek ook dat het één en ander niet in orde was bij de opslag.” In zo’n geval gaat OZHZ in gesprek met het bedrijf en moet het bedrijf maatregelen nemen.

Waarom een melding Activiteitenbesluit?

Veel bedrijven moeten zich melden bij de gemeente of de provincie.  Het soort bedrijf en de werkzaamheden die ze doen, bepaalt of en wat verplicht is. In de meeste gevallen is het verplicht om dit 4 weken voor oprichting of verandering van bedrijfsactiviteiten te melden. Hierdoor houden de gemeenten en provincie hun bedrijvenbestand up-to-date en hebben ze de tijd voor eventuele controles. Als OZHZ gebruiken we dit bestand bijvoorbeeld voor het plannen van inspecties en inschatten van risico’s.

Collega Marleen geeft aan wat OZHZ doet om zulke bedrijven op te sporen: “Om ons bedrijvenbestand up-to-date te houden, voeren we in 2022 gerichte inventarisaties uit. Dit doen we aan de hand van data-analyses. De kwaliteit van ons bedrijvenbestand is belangrijk, omdat met deze data-analyses worden uitgevoerd en controles worden gepland.”

Zelf ondernemer? Bekijk hier wanneer een melding verplicht is