Wanneer is een vloer veilig?

Breedplaatvloeren: waarschijnlijk kent u die term wel. In 2017 stortte namelijk een gedeelte van de parkeergarage in Eindhoven in en de kranten stonden er vol mee. Onze inspecteurs en constructeurs hebben extra veel aandacht voor dit soort vloeren. Komen ze nog weleens iets tegen wat veiliger kan? Een praktijkvoorbeeld waar wij ingrepen: bij zorgappartementen moest de vloer steviger.

De werkzaamheden waren al in volle gang. Zo is het gebouw dat er eerst stond, al gesloopt. De uitvoeringstekeningen liggen al op tafel en de heipalen zitten in de grond.

Wat als ontwerp toch niet goed blijkt?

In het ontwerp van deze nieuwe appartementen worden breedplaatvloeren toegepast. Dit zijn (deels) geprefabriceerde, gewapende betonvloeren. Je komt ze veel tegen in kantoren, gebouwen met zorgfuncties, parkeergarages, scholen en winkelcentra. Onze inspecteur vertelt over het dit voorbeeld: “Het gekozen slanke (dunne) vloerontwerp van de tweede verdieping klopte niet met de huidige eisen voor breedplaatvloeren en riep veel vragen op. Tijdens de vergunningsfase en later bij het beoordelen van deze vloer voor de appartementen, kwam onze constructeur erachter dat de vloeren niet juist en veilig* waren ontworpen.”

*Voor de vakmensen onder ons: Bij het eerste ontwerp waren de relatief slanke vloeren ontworpen op twee-zijdige belastingafdracht en is in de huidige wet- en regelgeving niet voldoende veilig.

Een veilig gebouw

Toen de bouw al was begonnen, hebben onze constructeur en inspecteur er alles aan gedaan om het ontwerp van de vloer aan te passen.

Dit was nog een uitdaging, omdat de heipalen al geheid waren. Maar ook het aanpassen van een ontwerp in een late ontwerpfase heeft gevolgen voor de fundering. Dit maakte het daarom extra lastig. Maar het is gelukt! Er is alsnog besloten om de bewuste vloeren dikker te maken. Waardoor de belasting van de vloer beter verdeeld is. Dit betekent dat de vloer steviger en een stuk veiliger is. Zo wordt het gebouw ook een stuk veiliger.

Onze inspecteur

Breedplaatvloeren in ontwikkeling