Een controle in de praktijk: veilig elektrisch laden in een parkeergarage

Een brand in een parkeergarage? Het is een flinke uitdaging voor de brandweer. Ze kunnen niet altijd veilig de garage in om te blussen. Door steeds meer elektrische voertuigen en laadpunten in garages is het soms nog lastiger. OZHZ-bouwadviseur Hans en bouwinspecteur Mehmet gingen ermee aan de slag. Samen met de Veiligheidsregio. Hoe staat het met de parkeergarages? Wij vroegen het ze.

Delen?

Meer elektrisch laden

Hans, adviseur bouw, vertelt: “Het elektrisch opladen van auto’s, fietsen en scootmobielen gaat alleen maar meer worden. Dit brengt andere risico’s en een grotere uitdaging voor de brandweer met zich mee. Zeker nu het verplicht is tijdens de bouw aansluitpunten voor het opladen te maken.”

Automatische blusinstallatie steeds vaker verplicht

Garages moeten ervoor zorgen dat ze voorbereid zijn op een brand. Hans licht toe: “Door deze ontwikkelingen wordt de wetgeving aangepast en is vanaf 2022 in sommige garages een automatische blusinstallatie verplicht.”

Veel misstanden

Helaas bleken onze controles hard nodig. Zo bleek bij maar 30% van de garages alles op orde. In andere garages kwamen we verschillende misstanden tegen. Een paar voorbeelden:

  • Bij 6 garages ontbraken inspectiecertificaten van brandmeld- en ontruimingsinstallaties
  • Bij 12 garages was de brandwerendheid tussen brandcompartiment en vluchtweg niet in orde
  • Bij 5 garages was de verplichte aanwezige installatie (ventilatiesysteem, armaturen) niet onderhouden
  • Bij 3 garages was de brandmeldinstallatie niet aanwezig

Blij met ons bezoek

Mehmet is een van de inspecteurs die langsging voor een controle. Zijn bezoek was meer dan welkom. Hij vertelt: “Ik kan mij een controle herinneren waar ze zelfs blij waren met mijn bevindingen. Het ging om een grote parkeergarage met woningen boven de garage. Hier was geen brandmeldinstallatie aanwezig. Het is zo belangrijk dat een beginnende brand snel wordt gedetecteerd. En dat via de brandmeldinstallatie de brandweer gealarmeerd wordt. Je moet er niet aan denken dat de brandweer alles laat uitbranden, omdat het te onveilig is om naar binnen te gaan. Het zou een ramp zijn voor de mensen die boven de garage wonen.”

Je moet er niet aan denken dat de brandweer alles laat uitbranden omdat het te onveilig is om naar binnen te gaan.

Inspecteur Mehmet

Ook in 2022 controleren we parkeergarages

OZHZ blijft in 2022 doorgaan met het controleren van het gebruik van parkeergarages. We zijn nog niet bij alle parkeergarages langs geweest. Daarnaast gaan we opnieuw langs bij garages waar het eerder mis was. Is alles inmiddels goed opgelost?

Hieronder ziet u een foto van een muur waar de brandwerendheid niet op orde is. 

OZHZ controleerde in 2021 23 parkeergarages in Dordrecht en Alblasserdam. In deze gemeenten doet OZHZ ook het bouwtoezicht. We werken daarvoor veel samen met de brandweer van de Veiligheidsregio Zuid-Holland Zuid. Meer weten over hun rol? Pas deelden ze via Instagram hun de vijf uitdagingen bij het blussen van een brand in een parkeergarage. Leestip!