Een 'snelle vergunning'? Al 500 aanvragers hebben hem binnen

Het kan gewoon: een vergunning aanvragen en nog diezelfde week het besluit op de deurmat vinden. Bij OZHZ vieren ze daarom een klein feestje. Want pas ging de 500ste ‘snelle vergunning’ eruit. Lies Ooijen en Esther Luigies-Verschoor, vergunningverleners bij OZHZ: “Als een aanvraag compleet is, dan zijn we zo klaar. Het is ook nog eens ontzettend leuk om te doen!” Hoe kan het dat deze aanvragen zo snel gaan?

En hoe snel is dat dan? En geldt dat voor elke aanvraag? Wij legden Lies en Esther al onze vragen voor.

De verbouwkoorts sloeg toe: en dan?

Tijdens de lockdowns afgelopen jaar leek ook de verbouwkoorts flink toe te slaan. Voor veel inwoners was dit het moment om eindelijk eens te beginnen aan een nieuwe dakkapel, uitbouw of gevelwijziging bijvoorbeeld. Juist voor de kleinere aanpassingen bedacht OZHZ ‘de snelle vergunning’. Een versnelde procedure voor eenvoudige bouwaanvragen.

Als iemand een vergunning aanvraagt, gaat dat via het Omgevingsloket. In Dordrecht gaat de aanvraag dan naar de bouwexperts van OZHZ. In het verleden kon het best lang duren voordat dan de reactie kwam. Wij namen daarom samen met de gemeente het proces onder de loep.

Donderdag is ‘snelle vergunningendag’

Lies: “Verschillende collega’s van OZHZ, maar ook van de gemeente bekijken een aanvraag. Bij het beoordelen van zo’n aanvraag komt veel kijken. Bijvoorbeeld omdat advies nodig is over het uiterlijk van het bouwwerk of dat de aanvraag in het bestemmingsplan past. Als vergunningverlener kan ik niet alleen beslissen of het ‘ja’ of ‘nee’ is. En daar ging dus al snel veel tijd overheen. We zaten eigenlijk telkens op elkaar te wachten.”

Esther: Tegenwoordig is donderdag 'snelle vergunningendag'

En dan, waarom lukt het nu wel? “Nou”, vertelt Esther. “Tegenwoordig is donderdag ‘snelle vergunningendag’. Met een heel team vergunningverleners werken wij dan aan de snelle vergunningen. Als ik op die dag een adviseur vraag naar een aanvraag te kijken, krijg ik nog diezelfde dag zijn of haar advies. Kortom: in één dag heeft iedereen ernaar gekeken die dat moet”, vertelt Esther.

Hoe vollediger de aanvraag hoe sneller de vergunning

Wanneer lukt het niet? Lies: “Ik kan helaas niet zeggen dat je altijd binnen een paar dagen een besluit hebt. Dit is echt afhankelijk van de informatie die ik krijg van de aanvrager. Soms zijn de tekeningen duidelijk en staat alle informatie die nodig is erbij. Dan kan ik de aanvraag snel beoordelen. Maar als belangrijke stukken missen, zoals maten, tekeningen of constructieve gegevens moet ik die alsnog bij de aanvrager opvragen. Anders kunnen we de aanvraag niet goed beoordelen.”

Lies: Als we belangrijke stukken missen, kunnen we de aanvraag niet goed beoordelen.

En dat is helaas waar het vaak mis gaat. “Meer dan de helft van de aanvragen is niet compleet.” Esther vult aan: “Het is een ‘snelle vergunning’, maar dat betekent niet dat we er minder goed naar kijken. We beoordelen elke aanvraag net als alle andere aanvragen.”

Vergunningen saai? Nooit!

“Als ik vertel dat ik vergunningverlener ben, dan denken mensen niet gelijk wat heb jij leuk werk. Maar het is echt leuk om te doen. Je werkt veel samen met verschillende collega’s, je hebt veel contact met aanvragers. Zeker met dit snelle vergunningenproject. Het voelt ook of ‘snelle vergunningendag’ een beetje van ons is. Het is lekker doorwerken en veel aanvragen behandelen. Ik houd van snelle acties. Of inwoners ook tevreden zijn, weet ik eigenlijk niet. Je hoort ze er eigenlijk niet over. Maar misschien is dat juist goed”, lacht Lies.

Op naar de 1000

De 500ste snelle vergunning is inmiddels verleend. Esther: “Dan pas denk je wat veel eigenlijk! Dat voelt goed. We gaan natuurlijk lekker door. Op naar de 1000 zou ik zeggen! Of we nog sneller vergunningen kunnen verlenen? Dat durf ik eigenlijk niet te zeggen. Bij grote complexe aanvragen die in strijd zijn met het bestemmingsplan is het sowieso niet mogelijk om die sneller te doen. Denk aan een grote verbouwing van een monumentaal pand. Of de volledige nieuwbouw van een woning of bedrijf. Daar komt namelijk veel meer bij kijken.”

OZHZ verleent bouwvergunningen voor de gemeente Dordrecht en Alblasserdam. In andere gemeenten ligt dat bij de gemeente zelf. De ‘snelle vergunningprocedure’ passen we toe in gemeente Dordrecht.