100e 'snelle vergunning' in enkele dagen op de mat

Binnen enkele dagen kreeg de familie Ooijen hem binnen, de omgevingsvergunning voor hun dakkapel aan de Tafelberg in Dordrecht. Het was de 100e zogenaamde ‘snelle vergunning’ die de Omgevingsdienst Zuid-Holland Zuid (OZHZ) verstrekte. OZHZ en gemeente Dordrecht handelen eenvoudige bouwaanvragen tegenwoordig op een andere, snellere manier af.

Waar het vroeger nog weken duurde voordat een aanvrager van zo’n eenvoudige bouwaanvraag een reactie kreeg, valt bij inwoners van Dordrecht nu vaak binnen enkele dagen de vergunning op de mat. ”Wij zijn erg blij met het snelle verlenen van de vergunning. Daardoor konden wij direct verder met de aannemer om ons plan om het balkon dicht te bouwen verder uit te werken en te realiseren tot iets moois,”, aldus Nick Ooijen.

Proces onder de loep genomen

De versnelde procedure geldt voor eenvoudige bouwaanvragen, bijvoorbeeld een dakkapel, een uitbouw of een gevelwijziging. In het verleden kon het best lang duren voordat een aanvrager van zo’n verbouwing een reactie kreeg. OZHZ en gemeente Dordrecht hebben daarom samen het proces van kleine bouwaanvragen nog eens onder de loep genomen. Bij het beoordelen van een vergunning komt veel kijken. Vaak zijn adviezen nodig van collega’s van de gemeente en de omgevingsdienst, maar soms ook van bijvoorbeeld de veiligheidsregio, het waterschap of de provincie. Daar gaat al snel veel tijd overheen. Onderzocht is hoe dat sneller kon. Hoe kunnen we het samen intern zo organiseren dat op het moment dat wij advies aanvragen, de adviseur ook direct beschikbaar is om de aanvraag te behandelen? Met als doel om dezelfde dag het advies uit te brengen.

Virtuele toetsing van het plan

Ongeveer tegelijkertijd startte de gemeente samen met OZHZ in de wijken Dubbeldam, Stadspolders en Sterrenburg een pilot met de virtuele plantoetser BLITTS. Dit is een manier om het vergunningsproces gemakkelijker en inzichtelijker te maken voor de aanvrager. Via het programma kunnen aanvragers hun vergunning aanvragen, het programma maakt daarbij meteen de benodigde tekeningen en uiteindelijk genereert het programma ook de vergunning. Deze vergunning checkt OZHZ nog wel, wij beoordelen de aanvraag en kijken of de conclusie juist is.

Eerder vergunning dankzij versnelde procedure

Het resultaat van beide ontwikkelingen is dat de behandeling zowel voor OZHZ als de gemeentelijke adviseurs minder tijd kost. Als de aanvrager tijdig de juiste stukken aanlevert en de eventueel benodigde aanpassingen uitvoert, heeft hij door deze snellere procedure ook eerder een vergunning. OZHZ behandelt de eenvoudige bouwaanvragen voor de gemeente Dordrecht sinds juli 2019 op deze manier. En inmiddels zijn dus al 100 ‘snelle vergunningen’ afgegeven. Voor de grotere complexere aanvragen is dit nog niet mogelijk, maar OZHZ onderzoekt samen met de gemeente hoe daar eveneens tijdswinst is te behalen. Zodat de aanvrager ook voor deze bouwaanvragen zijn vergunning sneller in huis heeft.