Ons werk, voor u

Een fijne leefomgeving om in te wonen en te werken. Als omgevingsdienst helpen wij daarbij met het verlenen van zorgvuldige vergunningen en intensief toezicht. Ook geven we advies bij voorbeeld nieuwe ruimtelijke ontwikkelingen of milieuvraagstukken en staan we 24/7 klaar voor inwoners als zij overlast hebben van bedrijven. Wij delen graag onze belangrijkste cijfers, verhalen, nieuws, voorbeelden en behaalde resultaten.

Verduurzaming bedrijventerrein De Sandeling

In september 2024 is gestart met een plan om bedrijventerrein De Sandeling in Hendrik-Ido-Ambacht duurzamer te maken. Hiervoor wordt het ambitieweb gebruikt, een tool om duurzaamheidsdoelen te bepalen. Het ambitieweb heeft zeven thema’s, zoals energie, mobiliteit en groen. Per thema wordt gekeken naar drie niveaus, van minimale verbetering (niveau 1) tot grote impact (niveau 3).

Voor De Sandeling zijn ‘Water en groen’ en ‘Omgevingskwaliteit’ als belangrijkste thema’s gekozen. Gemeente en ondernemers hebben samen gekeken naar kansen en uitdagingen. Dit is uitgewerkt in drie scenario’s, van een kleine tot een grote aanpak. In de eerste helft van 2025 werken we deze scenario’s uit in een visuele en technische presentatie. Zo willen we ondernemers inspireren om samen het bedrijventerrein te verduurzamen.

Circulair regio overleg in Hendrik-Ido-Ambacht

Eind september kwamen collega’s van de gemeenten uit onze regio én OZHZ bij elkaar voor het circulair regio overleg. Dit keer in Hendrik-Ido-Ambacht. Want waar staan we met betrekking tot circulariteit? Wat hebben we nodig en hoe kunnen we van elkaar leren? Dát stond centraal.

Kansen ruimtelijke circulaire strategie

Een collega van de Provincie lichtte het onderzoek ‘kansen ruimtelijke circulaire strategie’ toe. Ruimte is een belangrijk onderdeel van de circulaire economie, maar ook schaars. Hoe geven we dit als provincie en gemeente vorm en waar liggen kansen? Drechtsteden is een kansrijk gebied, zo kwam uit het onderzoek naar voren. Vooral op de thema’s maritiem en logistiek.

Rondleiding circulair bedrijventerrein

De collega’s namen een kijkje op de Ambachtsezoom; een circulair bedrijventerrein. Zo worden er strenge eisen gesteld aan de gebouwen: de constructies moeten volledig demonteerbaar zijn (geschroefd, geklikt of gekoppeld) in plaats van lijmen, lassen of metselen. Er wordt om groene daken gevraagd: een groenstrook van 3 meter tussen het gebouw en de openbare weg. In de gebouwen mag geen PVC gebruikt worden.

Groen en biobased

Op het terrein zelf worden hergebruikte en/of biobased materialen gebruikt. Er is veel groen en natuur aanwezig, wat maakt dat mensen (ook buiten het bedrijventerrein) er graag een rondje wandelen.

Inzetten op dezelfde thema’s

De collega’s van de gemeenten en OZHZ komen 5 keer per jaar samen in het circulaire regio overleg. Daar bespreken we actuele thema’s en is er een wisselwerking tussen alle gemeenten. We zetten grotendeels op dezelfde thema’s in, zoals het gezamenlijke traject ‘het nieuwe normaal’ (circulair bouwen). Daarnaast zijn het soms pittige gesprekken met ondernemers als het gaat over de bouw van hun pand. Maar veel ondernemers gebruiken hun opgedane kennis over circulariteit nu ook voor andere projecten.

Energiehubs Drechtsteden; onderling energie uitwisselen

In de regio Zuid-Holland Zuid werken al 10 bedrijventerreinen naar de oprichting van hun eigen energiecoöperatie en energiehub. Zo kunnen bedrijven lokaal opgewekte energie delen. Met als belangrijkste doel: netcongestie voorkomen of de impact ervan beperken. Maar wat houdt dat precies in?

Innovatietafel Drechtsteden
Al enkele jaren neemt OZHZ deel aan de innovatietafels van Werkgevers Drechtsteden. Met als doel: het voorkomen of uitstellen van overbelasting op het elektranet. Wat houdt dat in? Op de meeste plekken in Nederland is er onvoldoende ruimte op het elektriciteitsnet. Het gebruik en opwekken van energie neemt toe; dat zorgt voor file op piekmomenten. Dát willen we voor zijn.

Bijeenkomst voor ondernemers uit de regio
Werkgevers Drechtsteden organiseert bijeenkomsten voor ondernemers uit de regio. Vooral om ondernemers uit te leggen wat netcongestie is, wat dit voor hun onderneming kan betekenen en hoe een energiecoöperatie oplossing kan bieden. Ook de gemeenten, Stedin en OZHZ brachten kennis, data en ervaring in. Steeds meer bedrijven nemen deel aan de oprichting van een energiecoöperatie. Om zo energie binnen het bedrijventerrein te houden én onderling energie uit te wisselen. Dat zorgt ook voor stabielere en lagere energiekosten. Win-win dus!

Energiehubs in Zuid-Holland Zuid
Hoe ziet zo’n energiehub er dan uit? Er wordt een systeem opgezet waarbij bedrijven onderling energie uitwisselen. Bijvoorbeeld als je buurondernemer zonne-energie over heeft, kun je daar als ondernemer op hetzelfde terrein gebruik van maken. Via slimme meters en energiebeheersystemen wordt de opgewekte en gebruikte energie gemonitord én gedeeld tussen aangesloten bedrijven. 2 bedrijventerreinen in de regio hebben al een energiecoöperatie opgericht, zoals Antoniapolder in HIA en Groote Lindt in Zwijndrecht. Op 8 andere bedrijventerreinen in de Drechtsteden wordt gewerkt aan de oprichting van een energiecoöperatie.

ZEnMO-tool
Binnen onze regio gebruiken we de ZEnMo-tool. Daarmee maken we een simulatie van het energieverbruik dat een bedrijventerrein per kwartier verbruikt. Zo is zichtbaar wat daar nodig is om netcongestie te voorkomen of uit te stellen.

Uitvoeringsagenda klimaatadaptatie Drechtsteden

De afgelopen drie jaar hebben gemeenten, het waterschap en de provincie samengewerkt aan klimaatadaptatie in de Drechtsteden. De Omgevingsdienst Zuid-Holland Zuid coördineerde dit proces. Naast standaard klimaatthema’s was er aandacht voor communicatie, bodemdaling en funderingen. Samenwerking met GGD, Veiligheidsregio en andere partijen leidde tot concrete resultaten, zoals een communicatiekalender en kaarten met kwetsbare funderingen en vergroeningslocaties.

Voor 2025-2027 wordt de Uitvoeringsagenda bijgewerkt met nieuwe thema’s, zoals bodemdaling in de openbare ruimte. Ook wordt een stresstest uitgevoerd om risico’s van hitte, droogte en wateroverlast in kaart te brengen. De uitkomsten worden besproken met betrokken partijen om samen actie te ondernemen.