Opening waterstoftankstation Heinenoord

Duurzaam rijden? Dat is nu mogelijk in Heinenoord. Daar is het nieuwe waterstofstation namelijk op 11 maart officieel geopend. Het tankstation heeft plaats voor 20 bussen. Een schone(re) manier van vervoer is belangrijk voor de gezondheid van inwoners en het klimaat. Provincie Zuid-Holland heeft daarom afgesproken dat uiterlijk in 2030 al het openbaar vervoer in Zuid-Holland geen gevaarlijke stoffen meer mag uitstoten. Wij helpen de provincie hierbij. Zo adviseerden wij bijvoorbeeld over: duurzaamheid, omgevingsveiligheid, geluid en luchtkwaliteit. Ook hebben we de vergunningen verleend.

Van opwekken van duurzame energie tot tanken van groene waterstof

De bussen worden voorzien van groene waterstof. Dit is de meest duurzame vorm van waterstof die er is. Groene waterstof wordt geproduceerd door middel van een methode genaamd ‘elektrolyse’. De elektriciteit die hiervoor nodig is wordt opgewekt door zonne- en windenergie. Bij productie van waterstof via elektrolyse wordt elektriciteit gebruikt om water te splitsen in waterstof en zuurstof.

De groene waterstof voor dit tankstation produceren ze op dit moment nog in Duitsland en Denemarken. Het wordt vervoerd in trailers, die tegelijk als mobiele opslag dienen. De trailer wordt op de locatie van het tankstation namelijk aangesloten op het waterstofvulpunt, waarmee de bussen worden getankt. Op de locatie wordt nu gebruik gemaakt van twee trailers.

Het ontwerp van het waterstoftankstation is anders dan bij normale tankstations

Het ontwerp voorkomt dat waterstof zich ophoopt en er een explosief mengsel kan ontstaan. Ook zijn er veiligheidsmaatregelen genomen, zoals een noodstop en de mogelijkheid tot afblazen van waterstof naar de buitenlucht in geval van overdruk. Het tankstation is tot stand gekomen door een samenwerking tussen de provincie Zuid-Holland, gemeente Hoeksche Waard, Connexxion en Everfuel.