Ons werk, voor u

Een fijne leefomgeving om in te wonen en te werken. Als omgevingsdienst helpen wij daarbij met het verlenen van zorgvuldige vergunningen en intensief toezicht. Ook geven we advies bij voorbeeld nieuwe ruimtelijke ontwikkelingen of milieuvraagstukken en staan we 24/7 klaar voor inwoners als zij overlast hebben van bedrijven. Wij delen graag onze belangrijkste cijfers, verhalen, nieuws, voorbeelden en behaalde resultaten.

Samen werken aan schone grond in Piershil

In april is de bodem op Kade 22 in Piershil voor de vierde keer behandeld met een speciale vloeistof. Deze vloeistof bevat een koolstofbron. Die helpt goede bacteriën om vervuiling in de bodem af te breken.

Wat is er aan de hand?
Vroeger zat op deze plek een bedrijf. Daardoor kwam er een stof in de grond die niet goed is voor het milieu: gechloreerde koolwaterstoffen. In 1994 begon de Provincie met het opruimen van deze vervuiling. Niet alles kon toen weggehaald worden, daarom kwamen er extra maatregelen:

  • Een damwand rondom de vervuilde grond
  • Een systeem dat grondwater wegpompt

Sinds die tijd houdt een gespecialiseerd team de situatie goed in de gaten.

Nieuwe aanpak
Een paar jaar geleden begon een nieuwe aanpak. De bodem kreeg een koolstofbron: daardoor gaan goede bacteriën in de bodem aan het werk. Ze breken de vervuiling af tot onschadelijke stoffen. Afgelopen week was de vierde keer dat deze vloeistof werd geïnjecteerd. Voor deze werkzaamheden moest de rommelmarkt opzij. Gelukkig hielp een verhuisbedrijf om alles tijdelijk te verplaatsen.

Wat gebeurt er nu?
De verwachting is dat de vervuiling over een paar jaar genoeg is afgebroken. Dan zijn extra maatregelen niet meer nodig. De Provincie blijft tot die tijd alles goed volgen.

Samen werken aan een schone bodem
We blijven werken aan een gezonde bodem op Kade 22. Zo zorgen we samen voor een veilige en schone leefomgeving, nu én in de toekomst. Deze werkzaamheden voeren wij uit in opdracht van de Provincie Zuid-Holland.

Circulair Loket: de plek voor alle circulaire ondernemers!

Eén plek voor gratis, onafhankelijk advies over wet- en regelgeving op circulair gebied. Daarvoor is Circulair Loket in het leven geroepen. Ook wij als Omgevingsdienst Zuid-Holland Zuid zijn hier nauw bij betrokken. Maar wat is het Circulair Loket en wat doen wij als OZHZ precies?

Wat is het Circulair Loket?
Het loket is een vraagbaak voor alle ondernemers en verenigingen in Zuid-Holland die circulair ondernemen, bijvoorbeeld met reststromen (en hernieuwbare grondstoffen), of dat willen gaan doen. Van start-ups en mkb-bedrijven tot grote organisaties. Ondernemers of mensen die onderdeel van een grotere organisatie zijn en hun weg proberen te vinden in de complexe wetgeving omtrent circulair ondernemen, zitten hier goed! Het Circulair Loket is de plek waar diegenen moeten zijn!

Samenwerken aan circulariteit
Het Circulair Loket Zuid-Holland is een samenwerking tussen de provincie Zuid-Holland, BlueCity, de vijf omgevingsdiensten van Zuid-Holland en de Zuid-Hollandse gemeenten. Vanuit OZHZ zijn we actief betrokken geweest in de initiatieffase. Zo hebben we bijvoorbeeld onze gemeenten hierbij betrokken.

De krachten bundelen voor een circulaire reis
Vanuit de regio Zuid-Holland Zuid hebben we samen met gemeenten en provincie onze krachten gebundeld op het gebied van circulair. We zijn dan ook nauw betrokken bij het Circulair Loket. Zijn er vragen vanuit ondernemers uit onze regio? Dan behandelen wij die. Daarnaast hebben we overleg met de provincie Zuid-Holland en de andere omgevingsdiensten uit Zuid-Holland om de binnengekomen vragen te bespreken. Denk aan gesprekken over: hoe gaan we hiermee om? Is het eventueel nodig om wetgeving aan te passen enzovoort. Op al deze manieren hopen we ondernemers te ondersteunen in hun circulaire reis.

Werkinstructie: zo beoordeel je de informatieplicht stikstofreductie bij bouw en sloop

Met de komst van de Omgevingswet gelden nieuwe regels voor stikstofuitstoot bij bouw- en sloopactiviteiten. Initiatiefnemers zijn nu verplicht om die uitstoot te beperken (de emissiereductieplicht) én om te laten zien welke maatregelen ze nemen (de informatieplicht).

OZHZ heeft hiervoor een praktische werkinstructie ontwikkeld. Deze helpt collega’s binnen gemeenten en omgevingsdiensten om ingediende plannen snel en zorgvuldig te beoordelen.

Wat doet de instructie?
De informatieplicht is vormvrij: initiatiefnemers mogen zelf bepalen hoe ze hun informatie aanleveren. Dat maakt beoordeling soms lastig. De werkinstructie biedt houvast. Hiermee zie je snel of de juiste informatie is aangeleverd en of de maatregelen voldoen aan de eisen.

De instructie is een hulpmiddel en niet verplicht, maar draagt bij aan een uniforme werkwijze in de regio.

Eenvoudige beoordeling in 4 stappen
De beoordeling is opgedeeld in 4 duidelijke stappen:

  1. Stap 1 t/m 3 – Toets of de aangeleverde informatie voldoet aan de informatieplicht.
  2. Stap 4 – Beoordeel of de maatregelen voldoende bijdragen aan stikstofreductie.

De stappen zijn uitgewerkt in een overzichtelijk stroomschema. Je vindt daarin ook praktische voorbeelden en sjablonen voor intern gebruik.

Meer weten of gebruiken?
De werkinstructie is beschikbaar voor gemeenten en omgevingsdiensten in Zuid-Holland. Wil je meer weten of heb je vragen over het gebruik? Neem contact met ons op.