Spouwmuur checken op vleermuizen? Lees onze tips & tricks!

De Raad van State kwam op 2 augustus 2023 met de volgende uitspraak: ”Bedrijven en woningeigenaren die de spouwmuren van een woning willen isoleren, moeten eerst goed onderzoeken of er geen vleermuizen in zitten. Met een camera tussen de muren kijken is niet voldoende.” Wat dan wel? Wij leggen het uit.

Bovenstaande uitspraak kan gevolgen hebben voor de wijze van de hele branche en mogelijk ook het tempo waarin huizen in Nederland worden geïsoleerd. Volgens de hoogste bestuursrechter is het niet genoeg om alleen met een camera te kijken of er vleermuizen aanwezig zijn.

Tips om op de juiste manier aan de slag te gaan:

  • Isolatiebedrijven en particulieren moeten een quickscan uitvoeren. Deze scan laat zien of de ruimte geschikt is voor vleermuizen. Vleermuizen kunnen bij een camera-inspectie over het hoofd worden gezien. De meest voorkomende vleermuissoort, de gewone dwergvleermuis, is namelijk maar zo groot als een luciferdoosje. Bovendien zit in de spouwmuur vaak materiaal als oude isolatie, leidingen of puin, wat het zicht ontneemt.
  • Schakel voor deze scan een ecologisch bureau in.
  • Is de ruimte geschikt? Heeft het bijvoorbeeld kieren of spleten? Dan is er een vervolgonderzoek nodig. Ook moet er meerdere keren worden gecontroleerd op de mogelijke aanwezigheid van vleermuizen, omdat ze gedurende de seizoenen op verschillende plekken verblijven.
  • Vleermuizen zitten namelijk nooit op één plek, maar vormen een netwerk. Dus de laatste tip: betrek de buurt bij uw plannen, zij zitten waarschijnlijk in hetzelfde schuitje als u.