At the carwash: een schone bodem bij de wasstraat

Even met de auto door de wasstraat. Het is een heerlijk gevoel: een stralend schone, frisse auto. Al het vuil van uitlaatgassen, olie, zout of vastgeplakte insecten is weer weggespoeld. Als ondernemer van de wasstraat zorg je ervoor dat het vuile water veilig wordt afgevoerd. Onze inspecteurs Bob en David bezochten 35 wasplaatsen in onze regio, om te kijken hoe dit gaat. Helaas was het vaak mis. Wat zijn dan de gevolgen? We vroegen aan het inspecteur Bob.

Sterk vervuild water

Bob: “Bij wasstraten ligt bodemvervuiling op de loer. Het water dat van de auto’s afkomt, is namelijk sterk vervuild. Als dat zo de wasplaats af kan lopen via de tegels of door de vloer heen bijvoorbeeld, verontreinigt het de bodem. Of het loopt misschien richting de sloot. Ik ging op pad op de wasstraten te bezoeken en sprak met de ondernemers.”

Zo voorkom je bodemvervuiling

Bodemvervuiling is goed te voorkomen. Regels ervoor staan in de wet. Denk aan bijvoorbeeld:

  • Een vloeistofdichte vloer, die voorkomt dat milieubelastende stoffen in de bodem komen.
  • Een olie-waterafscheider, die voorkomt dat olie in het riool komt.
  • Slimme inrichting van de wasstraat, zodat vuil water niet het terrein afstroomt.

Op bovenstaande controleerden we ook in 2016 al. Toen was het de naleving slechts 7%. Dit betekent dat 93% van de wasstraten een of meerdere regels overtreden. Het aantal wasplaatsen in onze regio is in de laatste zes jaar ruim verdubbeld. Hoog tijd om opnieuw een ronde te doen.

Gelukkig zijn de cijfers in 2022 aan de beterende hand

De naleving is nu 31%. Steeds meer ondernemers hebben hun zaken dus goed voor elkaar, maar nog steeds gaat het bij het overgrote deel mis. Het vaakst (bij de helft) was de olie-waterafscheider niet onderhouden. De afscheider scheidt de olie van het water. De olie moet apart afgevoerd worden naar een erkende verwerker. Bij slecht of geen onderhoud, werkt de afscheider niet goed meer. De olie komt alsnog in het riool en daarmee makkelijker in onze rivieren of sloten.

“Veel kennis over omzet, maar weinig over milieu”

Bob vertelt over de gesprekken die hij heeft met de ondernemers: “Bedrijven moeten zich vooraf verdiepen in de verplichtingen die komen kijken bij het wassen van auto’s. Tijdens de controle gaf ik veel uitleg over wat er allemaal komt kijken bij een wasstraat. Een ondernemer weet veel over klandizie en hoe meer omzet te maken, maar vergeet daarbij vaak het milieu en de omgeving.”

Zo draag je als toezichthouder bij aan een eerlijke concurrentie tussen de wasstraten.

Inspecteur Bob

Wel zo eerlijk

De maatregelen zijn verplicht om te nemen, maar niet iedereen heeft ze. Bob: “Ben je ook bij de buurman geweest? Hij wast zijn auto’s gewoon op straat. Dat was een veel voorkomende kreet. De ondernemers vinden vaak dat zij te kort gedaan worden, omdat zij alles volgens de regels doen.”

Bob vervolgt: “Een vloeistofdichte vloer kost veel geld en het onderhoud veel aandacht en tijd. Als je als ondernemer zonder zo’n vloer werkt, scheelt dat uiteraard. Des te belangrijk dat wij regelmatig langskomen voor controle. Zo draag je als toezichthouder bij aan een eerlijke concurrentie tussen de wasstraten.”

Mogelijke verontreiniging melden

Ziet u zelf een wasstraat waar u twijfelt of het in orde is? Doe bij ons een melding. Hieronder ziet u  een voorbeeld waar het mis was. Daar stroomt het water zo van de vloeistofdichte vloer af, waardoor de bodem verontreinigt.

Meld mogelijke verontreinigingen

Bovenstaande is onderdeel van het regiobrede toezichtsprogramma van OZHZ. Wij gingen langs bij wasstraten en wasboxen waar particulieren hun auto’s of motoren kunnen wassen. Wasplaatsen bij  benzinestations pakken we mee bij een algemene controle van dat benzinestation.