Vuurwerkinspecteurs op pad ondanks vuurwerkverbod

Het vuurwerkverbod is er nu definitief doorheen. Ondanks het verbod hebben onze vuurwerkinspecteurs het niet minder druk. Iris Greve, vuurwerkinspecteur bij OZHZ: “Waar we normaal gesproken controleren of alle vuurwerkpunten in onze regio veilig vuurwerk verkopen, zijn we nog steeds druk. Misschien wel drukker! Alleen zien onze werkzaamheden er nu anders uit.”

Ondanks vuurwerkverbod toch controles

“Nu er een vuurwerkverbod is, controleren we nog steeds. Zo kijken we vooral of het vuurwerk veilig is opgeslagen, omdat er dit jaar meer vuurwerk voor een langere tijd in de opslagplaats ligt. Sommige ondernemers hebben namelijk al wel hun vuurwerk ingekocht. Ligt er bijvoorbeeld geen vuurwerk buiten de opslagplaats en staat het vuurwerk wel binnen bereik van de sprinklers? Wij controleren ook of er niet teveel vuurwerk in de bunkers ligt. Daarnaast kijken we of er daadwerkelijk geen vuurwerk wordt verkocht.”

Kindervuurwerk wel toegestaan

“De verkoop en het afsteken van vuurwerk in de categorie 1, beter bekend als kindervuurwerk, is wel toegestaan. Denk aan sterretjes, grondbloemen en knalerwten. Dit soort vuurwerk koop je niet alleen bij vuurwerkverkooppunten, maar kan je ook vaak bij de Gamma, Action of Praxis kopen. Bij die winkels controleren we dit jaar ook of zij niet teveel van dat vuurwerk hebben opgeslagen. Dit doen we ook voor de veiligheid van de omgeving.”

We controleren nog steeds vuurwerkverkooppunten voor de veiligheid van de omgeving.

Iris Greve

Het begint bij voorcontroles

“Begin november zijn we gestart met de voorcontroles. Dit doen we elk jaar. We controleren dan vooral de technische staat van de bunker. Is de bunker klaar voor de vuurwerkopslag? Staan er bijvoorbeeld geen andere voorwerpen in de bunker opgeslagen? Die controles zijn goed verlopen.”

Lees meer over onze inspecteurs en de belangrijkste opslagregels in het dossier ‘Vuurwerkverbod door corona’.

Het vuurwerkverbod
Dit jaar is een eenmalig vuurwerkverbod. Dit om extra druk op de zorg en op de handhaving van de openbare orde te voorkomen. Minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid: “Oud en Nieuw is altijd al een buitengewoon drukke avond en nacht voor onze hulpdiensten. Maar nu zeker vanwege het coronavirus. Daarom komt het kabinet nu met een vuurwerkverbod voor dit jaar. Laten we onze zorgverleners, politieagenten, brandweer en boa’s als samenleving helpen.”