Uitstoot asfaltcentrale Hoogblokland nog verder onder gestelde norm

De asfaltcentrale APH B.V. in Hoogblokland zit nóg verder onder de norm als het gaat om de uitstoot van benzeen, koolwaterstof en PAK. In november voerde OZHZ opnieuw onderzoek uit om de uitstoot te meten, met een positief resultaat. Eind december sluit APH B.V. haar deuren om tijdens de winterstop de droogtrommel te vervangen.

Bij het maken van asfalt komen onder andere benzeen en PAK vrij. Dit zijn ongezonde stoffen om in te ademen. Landelijk gelden er steeds strengere regels voor bedrijven en dus ook voor asfaltcentrales.

Resultaat nieuwe metingen bekend

Afgelopen winter nam de asfaltcentrale grote maatregelen om de uitstoot van benzeen, koolwaterstof en PAK terug te dringen tot onder de nieuwe, strengere norm. En met succes: na metingen die OZHZ eerder dit jaar uitvoerde, was de uitstoot voor het eerst op alle punten onder de gestelde normen. De nieuwe metingen die OZHZ in november uitvoerde zijn opnieuw positief: de asfaltcentrale zit nóg verder onder de norm.

Eind december vervangt APH B.V. de droogtrommel

De asfaltcentrale in Hoogblokland sluit vanaf 23 december haar deuren om werkzaamheden te verrichten. Dit keer om de droogtrommel (ook wel witte trommel genoemd) te vervangen. De witte trommel wordt gebruikt voor het maken van ‘nieuw’ asfalt. De asfaltcentrale gebruikt de zwarte trommel – die zij eerder vervingen – om gerecycled asfalt in het proces te mengen. Het vervangen van de droogtrommel neemt een aantal weken in beslag. Half februari opent APH B.V. haar deuren weer.

Benieuwd naar de maatregelen die APH B.V. eerder nam? Of de onderzoeksresultaten? Lees er alles over op de dossierpagina op onze website.