Slecht nieuws voor de slechtvalk

Dit weekend kregen we een aantal verontrustende meldingen. Een bedrijf in Leiden had een 40 meter hoge steiger gebouwd voor een nestkast waar slechtvalken in verblijven. Bij controle bleek inderdaad een steiger voor de nestkast te staan en daarvoor was geen ontheffing. Onze inspecteurs moesten dus ingrijpen.

Nestkast onbereikbaar

Onze inspecteurs zijn polshoogte gaan nemen bij het bedrijf. De gehele zijde van het gebouw stond in de steigers. De steiger was voorzien van valnetten. Op de bovenste etage was een grote nestkast zichtbaar achter het net. En dat was slecht nieuws voor het slechtvalkenpaar. Ze konden in geen mogelijkheid de nestkast bereiken.

Werkzaamheden stilgelegd

Bij controle bleek dat er botjes en veren in de nestkast lagen. Een duidelijk teken dat de slechtvalken  gebruik maken van de nestkast. Het bedrijf had hiervoor geen ontheffing. Na overleg is besloten dat de steiger 10 meter zou worden afgebroken en dat de netten zouden worden weggehaald. Verder zijn de werkzaamheden stilgelegd door het bedrijf en wachten we op een ecologisch rapport. De nestkast van een slachtvalk is het hele jaar door beschermd en er kunnen alleen werkzaamheden worden uitgevoerd met een ontheffing van de Omgevingsdienst Haaglanden. Het bedrijf krijgt van ons een waarschuwingsbrief waarin we uitleggen wat er fout is gegaan.

Slechtvalk weer terug in nestkast

Het goede nieuws is dat het slechtvalkenpaar is teruggekeerd bij de nestkast. De voorlopige maatregel om de steiger 10 meter af te breken heeft gewerkt. Het is nu zaak om de slechtvalken alle rust te geven om te gaan broeden.

Toezicht op de Wet Natuurbescherming

Onze inspecteurs houden toezicht op de Wet Natuurbescherming in de hele provincie Zuid-Holland. De slechtvalk is een roofvogel die zeldzaam is in Nederland en daardoor extra beschermd is volgens de wet Natuurbescherming. In Nederland komen maar 250 broedparen voor. Een nestkast van een slechtvalk is het hele jaar door beschermd. De slechtvalk maakt niet alleen gebruik van de nestkast in het broedseizoen, maar hij gebruikt deze ook als winterverblijf.

De slechtvalk volgen?

Dat kan via de webcam die in de nestkast is opgehangen. Neem vooral een kijkje op de website van slechtvalkenliefde. Hier vindt u meer informatie over de slechtvalken en de link naar de webcam. Nu hopen op een mooi broedsucces.

 

UPDATE: Op 22 maart 2021 heeft deze slechtvalk een ei gelegd. Goed nieuws! 

De foto is gemaakt door Cas Kortmann.