Resultaten uitstoot asfaltcentrale Hoogblokland binnen

De asfaltcentrale APH B.V. in Hoogblokland voldoet aan de norm als het gaat om de uitstoot van benzeen, koolwaterstof en PAK. Afgelopen winter nam het bedrijf grote maatregelen om de uitstoot terug te dringen tot onder de nieuwe, strengere norm. En met effect, zo blijkt uit de laatste meting die OZHZ liet uitvoeren.

 

Bij het maken van asfalt komen onder andere benzeen en PAK vrij. Dit zijn ongezonde stoffen om in te ademen. Landelijk gelden er steeds strengere regels voor bedrijven en dus ook voor asfaltcentrales.

APH B.V. neemt effectieve maatregelen

Meerdere asfaltcentrales in Nederland stoten nog teveel schadelijke stoffen uit. Uit eerdere onderzoeken in 2021 en 2022 bleek dat APH B.V. ook teveel schadelijke stoffen uitstootte. Het bedrijf nam grote maatregelen om haar uitstoot verder terug te dringen.

Zo vervingen zij de zwarte trommel. Deze is belangrijk om het recyclen van oud asfalt mogelijk te maken en tegelijkertijd niet teveel schadelijke stoffen uit te stoten. Ook plaatsten ze een overkapping over de opslagplaats van grondstoffen. Dit zorgt ervoor dat de grondstoffen voor het asfalt droog blijven, waardoor met lagere temperatuur het asfalt gemaakt kan worden. Dit betekent dat er minder energie nodig is in het productieproces en er minder benzeen vrijkomt.

Resultaten van nieuwe metingen bekend

OZHZ voerde nieuwe metingen uit in juli dit jaar. Het resultaat was goed: de uitstoot was voor het eerst op alle punten onder de gestelde normen. Goed nieuws dus! Later dit jaar laten we nog twee keer een meting uitvoeren op de uitstoot van benzeen, koolwaterstof en PAK.