Overweegt u een propaantank?

Deze week te lezen in de krant: steeds meer mensen overwegen een propaantank. Deze tanks verwarmen huizen, stallen en ook kassen en zijn daarmee een alternatief voor bijvoorbeeld een gasaansluiting. De opslag van propaan brengt wel risico’s met zich mee. De inspecteurs van OZHZ voeren daarom controles uit. Waar moet u opletten bij de aanschaf? Of, als u er eentje heeft, hoe ziet u zelf of alles in orde is? Bekijk daarvoor onze checklist.

Er verschillende veiligheidsregels. Deze gelden voor iedereen: bedrijven en particulieren. Bent u al bekend met deze regels? U voorkomt zo onveilige situaties en mogelijke overtredingen. Het gaat bijvoorbeeld over het regelmatig keuren, het beschermen van de tank tegen aanrijdingen en het onderhouden ervan.

Doe de check: stap 1 tot met 7

Regelmatig op controle

Elk jaar controleert OZHZ tientallen propaantanks in de regio. Dit doen we zowel bij bedrijven als particulieren. Wat we dan tegenkomen, wisselt sterk. De ene keer is alles op orde, de andere keer is er veel mis. Als het mis is, grijpen we direct in. De eigenaar van de propaantank krijgt in een gesprek en in een brief duidelijk aangegeven wat anders moet. Regelmatig gaan we opnieuw langs om te kijken of alles is opgelost.

Meld een nieuwe propaantank

Heeft u een propaantank aangeschaft? Zorg dat u een melding doet via het omgevingsloket.

Een propaantank lijkt populairder te worden vanwege de stijgende energiekosten. De meningen over of de propaantank ook een goed alternatief is, wisselen nogal. Laat u goed informeren daarover. Als het gaat om het verwarmen van uw woning, kunt bijvoorbeeld kijken bij organisaties als Milieu Centraal