Hoe is de luchtkwaliteit in jouw sportschool?

Ventileren ventileren en nog eens ventileren. Dat frisse lucht belangrijk is voor je gezondheid, weten we sinds afgelopen (corona)jaren maar al te goed. Onze inspecteurs Iris en Kevin gingen in gesprek met sportondernemers daarover. Om het belang van goede ventilatie onder de aandacht te brengen. Wat opviel is dat ook de brandveiligheid vaak niet in orde was.

Covid 19 bracht ons op het idee een checklist voor luchtkwaliteit in binnenruimten samen te stellen. Daarmee kunnen ondernemers zelf checken hoe het ervoor staat en krijgen ze tips. We gingen langs bij 15 sportlocaties.

Controle ventilatie, verwarming, airco en brandveilig gebruik

Van te voren was het de bedoeling dat ondernemers keken of mechanische ventilatie, een verwarmingssysteem of een airconditioningssysteem op de juiste manier werd onderhouden en/of gekeurd. Naast de luchtverversingsinstallatie(s) namen we ook de stookinstallatie en het brandveilig gebruik van de sportlocatie mee tijdens de controle.

Bij de meeste bedrijven was het mis, zeker als het gaat om brandveiligheid. Slechts 14% had hun zaken wel op orde. Om een paar overtredingen te noemen:

  • Blusmiddelen niet onderhouden
  • Geen vluchtrouteaanduiding
  • Jaarlijkse onderhoud aan de airco’s niet gedaan
  • Toegang tot de nooddeur belemmerd
  • Ventilatiesysteem niet onderhouden

De sportlocaties moeten maatregelen nemen voor betere brandveiligheid

Het wisselt welke maatregelen verplicht zijn en welke te overwegen. Een voorbeeld is een brandmeldinstallatie, deze is niet altijd verplicht. Onze inspecteur Kevin besprak dan met ondernemers wat dan wel een goede optie is: “Ons advies is om gekoppelde rookmelders te plaatsen. Breekt er dan beneden een brand uit, dan gaat op de andere verdieping ook gelijk de melder af. Zo kun je op tijd het pand verlaten.”

Grotere locaties hebben ventilatie vaak wel op orde

Inspecteur Iris licht nog meer toe over de ventilatie. “De grotere locaties hebben over het algemeen hun zaken wel op orde als het gaat om ventileren. Ze houden ook keurig hun onderhoud bij. Het was schoon, ook de roosters en andere ventilatievoorzieningen.” Ze voegt nog toe: “Voor ventilatie staan overigens weinig regels in de wet. Het overgrote deel van de sportscholen heeft geen ventilatiesysteem. Hieruit komen dan ook geen overtredingen.”

Komend jaar vaker bezoek van inspecteur te verwachten

We gaan vaker langs op sportlocaties. Dit doen we in de gemeenten waar OZHZ ook het bouwtoezicht uitvoert: in Alblasserdam, Dordrecht en Molenlanden. We spreken dan over wat verplicht is en wat ondernemers nog meer kunnen doen om de luchtkwaliteit en brandveiligheid te verbeteren.