Een klimaatbestendige tuin/balkon? Met deze tips kunt u gelijk aan de slag!

Van 31 oktober t/m 6 november 2022 is het de Nationale Klimaatweek. Iedereen – bedrijven, clubs, stichtingen, scholen, gemeenten, inwoners – kan een bijdrage leveren aan een beter klimaat door minder CO2 uit te stoten en energie te besparen. Doet u ook mee?

Tover uw tuin om met deze praktische tips

De oplossing is soms dichterbij en makkelijker dan u denkt! Is uw tuin bijvoorbeeld al klaar voor de volgende hoosbui? Met de onderstaande tips maakt u al gelijk het verschil:

 1. Koppel uw regenpijp af
  Zo ontlast u het rioolstelsel.
  Advies: zorg dat het regenwater van gebouw of huis wegleidt. Zorg dat er voldoende opvang- en infiltratiecapaciteit is. Zo kunt u bijvoorbeeld het water ook hergebruiken.
 2. Kies voor waterpasserende verharding
  Klinkers of tegels met een open voeg kunnen regenwater in de grond laten wegzakken. Zo hoeft het water niet via het riool te worden afgevoerd en wordt het grondwater vanzelf aangevuld.
 3. Tegels eruit, groen erin.
  Op plekken zonder tegels kan het regenwater in de grond zakken. Dit vult het grondwater aan. Ook ontstaat er meer ruimte voor flora en fauna en een natuurlijk bodemleven. Zo houdt u de tuin koeler op hete zomerse dagen!
  Een nieuwe boom planten? Zo weet u welke soort voor uw tuin het meest geschikt is.
 4. Denk aan een groen (schuur)dak.
  Een natuurdak draagt goed bij aan het tijdelijk vasthouden van regenwater. Er zijn verschillende opties. Een professionele aanbieder kunt u adviseren welke optie voor u het beste is.
 5. Installeer een regenton als regenwaterbuffervoorziening
  Dit is de makkelijkste manier om water op te vangen. Ze zijn er in alle vormen en maten. Advies: voorzie je regenton van een overstort en plaats een bladvang.

Geen tuin, maar welk een balkon? Ook dan kunt u vergroenen

Net als een tuin kunt u ook een balkon eenvoudig vergroenen. Hoe?

 • Plant kleine klimplanten in een pot. Deze kunnen op een balkon prima groeien. De planten zorgen in combinatie met een pergola voor schaduw. Fijn voor in de zomer.
 • Zet een paar bakken en gieters neer om regenwater op te vangen. Dit water kunt u weer hergebruiken voor de planten.

Tip: vraag na hoeveel gewicht uw balkon aan kan bij een expert.

Overige opties om te vergroenen:

 • Maak een geveltuintje
 • Plant klimplanten tegen uw gevel
 • Begin een moestuin(tje)

Wij zijn klimaatsupporter van de nationale klimaatweek

In 2030 moet de CO2-uitstoot in Nederland met ten minste 55% zijn gedaald. Zo komen we steeds dichterbij het einddoel: een klimaatneutraal Nederland in 2050. Om dit te bereiken moeten we nu al met z’n allen in actie komen. Wij helpen bij klimaat-, energie- en circulaire vraagstukken.

Heeft u vragen? Neem gerust contact op. Onze duurzaamheidsadviseurs denken graag met u mee.