Hoe kies ik de juiste boom voor mijn voor- of achtertuin?

Wie jarig is trakteert. OZHZ bestaat 10 jaar en daarom geven wij aan gemeenten in onze regio en de Provincie Zuid-Holland een cheque om bomen te planten. Waarom een bomencheque? En welke boom is dan geschikt?

Aftrap op nationale boomfeestdag

Vandaag reikte directeur Ronald Visser twee cheques uit: in Dordrecht en in Alblasserdam. Hij was aanwezig bij lokale vieringen van de nationale boomfeestdag. Om dit te vieren plantte hij samen met de wethouders en een aantal schoolkinderen een nieuwe boom.

Meer wateroverlast hitte en droogte

We kennen nog allemaal de beelden van een overstroomd Limburg. Door klimaatverandering neemt de kans op wateroverlast, maar ook hitte en droogte toe. De gevolgen daarvan zie je vooral in stedelijke gebieden. Bij zware regenval kan het water niet goed in de bodem wegzakken en het stroomt snel naar lager gelegen gebieden. En in warme periode ontstaan als het ware ‘hitte eilanden’. Hier kan de temperatuur 5 a 10 graden hoger zijn dan in buitengebieden met meer groen. Met meer groen kan je dus veel voorkomen!

Hoe meer bomen hoe beter!

Bomen houden het regenwater vast en helpen bij de afkoeling van de stad. Ze bieden namelijk schaduw en hebben een grote watercirculatie. Daarnaast zorgen bomen ook voor een schonere lucht. Onder andere coniferen vangen bijvoorbeeld het meeste fijnstof af en ze slaan CO2 op. Veel groen zorgt voor een prettige omgeving om in te wonen. En je vindt in de buurt meer soorten als bijvoorbeeld vogels en insecten.

Welke boom kan je het beste planten?

Bomen planten is dus goed tegen de gevolgen van klimaatverandering. Gemeenten zijn daarom ook bezig om straten en woonwijken klimaatbestendig in te richten. Maar ook u kan een boom planten. Maar welke boom is dan het meest geschikt? Je kan namelijk niet zomaar elke boom aanplanten. Bomen moeten zelf ook goed tegen hitte-, droogte- en natte periode kunnen. Daarom wat bomen voor op u op een rij:

  • Suikeresdoorn
  • Zwarte berk
  • Zachte berk
  • Groene es
  • Haagbeuk

En natuurlijk zijn er nog meer bomen. Bekijk onze bomenlijst. Hier vindt u welke bomen goed tegen hittestress en wateroverlast kunnen (blauwe kolom). En welke bomen juist weer zorgen voor een goede biodiversiteit (groene kolom).

Wat kunt u nog meer doen?

Naast het planten van bomen kunt u nog meer doen om uw omgeving groener te maken. Verwijder bijvoorbeeld tegels uit de tuin en voorzie uw schuur van een groen dak. Al deze kleine dingen maken dat de omgeving een stuk groener en dus klimaatbestendiger wordt.