De regels in gewone taal, graag

Hoe breed is de stam? Dat is van belang om te kunnen weten of een vergunning nodig is voor het kappen van een boom. Hoe begrijpelijk zijn de regels hierover vanuit het gezichtspunt van de inwoner?

Eenvoudiger en beter

Vanaf 1 januari 2024 hebben we te maken met de nieuwe omgevingswet. Hoe is dat voor de inwoner? Een groep ‘regelanalisten’ bekijkt of de regels van de omgevingswet makkelijk te begrijpen zijn. Hans legt uit: ‘Wij kijken vanuit het perspectief van inwoners en bedrijven naar regels. We kijken samen hoe het eenvoudiger kan. Ook onderzoeken we of we regels toepasbaar kunnen maken, waardoor je eenvoudiger weet of er een vergunning nodig is of niet.’

Regelanalisten kruipen in de huid van de inwoner

De regelanalisten dachten na over een manier waarop regels over bomenkap begrijpelijker kunnen. ‘De oplossing bleek heel eenvoudig: vertaal de diameter naar de omtrek. Dus een diameter van 10 centimeter is bijvoorbeeld gelijk aan een omtrek van 31,4 centimeter. Een touwtje om de stam en je weet het!’, aldus Hans.

Juridische termen

De regelanalisten gingen hierover in gesprek met de juristen. Die ontvingen deze oplossing niet met applaus, omdat diameter en omtrek nu eenmaal andere juridische termen zijn. Hans: ‘Toch blijven we samen zoeken naar oplossingen voor inwoners en bedrijven.’

Begrijpelijke regels

Dit is een voorbeeld van een ontdekking die regelanalisten uit de regio Zuid-Holland Zuid deden. Zij bekijken of regels begrijpelijk zijn voor inwoners. Vanaf januari verandert er veel omdat de omgevingswet er dan is. Extra belangrijk dus om juridisch ingewikkelde teksten te vertalen naar digitale vragenlijsten, die logisch opgebouwd zijn.

Voorbereiden op de omgevingswet

Het is onderdeel van een regionaal project, waarmee we ons voorbereiden op de invoering van de omgevingswet. Meer over onze voorbereidingen? Bekijk ons programma omgevingswet, uitgelegd in een notendop. Wilt u meer weten over de veranderingen die eraan komen?

Over de omgevingswet