Dark waters: een film over PFAS

Op 23 januari is de première van de film Dark Waters. Deze film vertelt het verhaal van een Amerikaanse advocaat die eind jaren 90 de strijd aangaat met chemiebedrijf DuPont. Mogelijk roept deze film vragen bij u op over de situatie in Nederland. Wij laten u graag weten waar u meer informatie kunt vinden.

Gemeente Dordrecht

In Dordrecht staat ook een fabriek van DuPont, zij hebben in het verleden PFOA gebruikt. De gemeente Dordrecht heeft op haar website een uitgebreid dossier met informatie rondom alle ontwikkelingen rond DuPont en Chemours, zoals alle onderzoeken. Daar leest u ook over het verschil tussen de Amerikaanse en Nederlandse situatie.

RIVM & GGD

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en GGD zijn betrokken bij veel onderzoeken naar PFOA en andere PFAS en chemische stoffen. Op de site van het RIVM leest u nog meer over de mogelijke gezondheidsrisico’s voor omwonenden, ook op de site van de GGD vindt u informatie. Ook vindt u bij het RIVM meer informatie over wat de Nederlandse overheid doet om PFAS Europees te gaan verbieden.

Drinkwater

Evides Waterbedrijf en Oasen leveren het drinkwater in de regio Zuid-Holland Zuid. Evides heeft een uitgebreide pagina met alle informatie over de drinkwaterkwaliteit. Ook op de site van Oasen leest u over de kwaliteit.

DCMR

De Milieudienst Rijnmond (DCMR) voert inspecties uit bij DuPont en Chemours in Dordrecht. Deze milieudienst behandelt ook de vergunningsaanvragen. De laatste informatie daarover en overzicht van documenten vindt u op hun site.

OZHZ

PFOA en andere PFAS hebben zich verspreid in de hele omgeving, onder andere naar de bodem. Wij als Omgevingsdienst Zuid-Holland Zuid controleren daarom ook het grondverzet hierop in onze regio. Er zijn speciale regels voor hoe om te gaan met PFOA in de bodem.