Bewoners Zwijndrechtse Vogelbuurt maken hun schuurdak asbestvrij

Afgelopen zaterdag vervingen meer dan 25 buurtbewoners hun asbestdak door een gezond dak. De deelnemers kregen gratis beschermende kleding en verpakkingsmateriaal. Ook stond er een container in de Vogelbuurt, waardoor bewoners niet zelf met het asbest naar de milieustraat hoefden te rijden. De gemeente en de omgevingsdienst organiseerden deze speciale buurtactie.

Zelf eraf halen

In de Vogelbuurt stonden nog veel schuurdaken met asbestgolfplaten, vlakbij elkaar. Daarom besloten de gemeente en de omgevingsdienst een extra handje te helpen met het bieden van praktische hulp. Ze organiseerden een eenmalige speciale buurtactie. Tijdens de actie haalden bewoners zelf met hulp van familie, buren of vrienden het asbestdak eraf. Onder strenge voorwaarden en met beschermende kleding aan mag dit zelf en kan dit veilig.

Wat goed om te zien dat zoveel inwoners in actie komen!

Wethouder Van Dongen

“Best een klus, maar zo goed te doen”

Wethouder Jacqueline van Dongen ging langs om met de inwoners te spreken: “Wat goed om te zien dat zoveel inwoners in actie komen! We wisten vooraf al dat veel inwoners het asbest echt wel weg wilden hebben, maar er toch tegenop zagen.” De gemeente is blij dat ze de inwoners met deze actie konden helpen.

Heeft u nog asbest? Ga er ook mee aan de slag

Sommige oude schuurdaken bevatten nog asbesthoudende golfplaten. Tot 1994 is het materiaal gebruikt. Doordat het dak steeds ouder wordt, is de kans op het vrijkomen van ongezonde vezels steeds groter. Hoe ouder het materiaal, hoe groter de kans dat het asbest verweert. De vezels komen dan in uw huis of tuin terecht en u kunt ze inademen. Gelukkig verwijderen steeds meer eigenaren hun asbestdak.

Zelf verwijderen van asbest kan (vaak) veilig

Het zelf verwijderen van een asbestdak mag – onder voorwaarden – zelf. Check zelf of u nog asbest hebt en volg het stappenplan. Ook kunt u terecht bij de HelpDesk van MilieuCentraal. Zij kunnen u ook verder helpen.

asbestvrijeschuur.nl

Asbest eraf, groen erop?

Het verwijderen van asbest, is ook een goed moment om de hele tuin aan te pakken. Denk aan het installeren van een groen dak, het plaatsen van een regenton of het weghalen tegels en planten van bomen. Voor die inwoners heeft Van Dongen goed nieuws: “De gemeente Zwijndrecht betaalt mee als inwoners kiezen voor meer groen. En ja, ook zonder groene vingers kan dat. Zo vragen de meeste bomen niet zoveel onderhoud. En een groen dak met sedumplanten is één keer even een werkje, maar daarna niet meer.” Bij een regenton vergoedt de gemeente tot 50%. Bij een groen dak tot 15 euro per vierkante meter.

Ja, ik wil meer groen in mijn tuin
De gemeente Zwijndrecht betaalt mee als inwoners kiezen voor meer groen.

Wethouder Van Dongen