6 overtredingen tijdens de vuurwerkverkoopdagen

Elk jaar controleren onze inspecteurs tijdens en buiten de verkoopdagen de vuurwerkverkooppunten binnen onze regio, Zuid-Holland Zuid. Ook dit jaar gingen we alle 19 verkooppunten af. Er zijn 6 overtredingen geconstateerd.

Naast 19 verkooppunten, werden ook politiebureaus gecontroleerd

Ieder jaar zien we een daling van het aantal verkooppunten. Maar ondanks de daling van het aantal verkooppunten van 26 (in 2019) naar 19 (in 2023), was het weer erg druk tijdens onze controles.

Dit jaar controleerden we ook de politiebureaus in onze regio. Zij nemen tijdens deze dagen regelmatig (illegaal) vuurwerk in beslag. Het is belangrijk dat dit niet wordt opgeslagen op het bureau. Dat kan namelijk voor gevaarlijke situaties zorgen. Op een bureau mag er maximaal 25kg consumentenvuurwerk aanwezig zijn.

De overtredingen

Bij twee politiebureaus was er meer, of zwaarder, vuurwerk aanwezig dan mag. Dit bleef langer liggen dan gewenst, door de administratieve afhandeling. En omdat een deel van het vuurwerk s’ nachts in beslag was genomen. Na ons bezoek werd het vuurwerk zo snel mogelijk opgehaald door de afvalverwerker van vuurwerk.

Bij de verkooppunten constateerden wij in totaal 4 overtredingen. Zo kreeg een ondernemer een dwangsom, omdat er een dag voor de verkoop al vuurwerk in de verkoopruimte lag. Daarnaast was er bij de Hoeksche Waard een verkooppunt waarbij er teveel vuurwerk buiten de bunker lag. Zij kregen een waarschuwing. Ook was er een ondernemer in Papendrecht die niet op tijd de haspels had gekeurd. Ook zij kregen een waarschuwing.

Tot slot, hebben wij met spoed handhavend opgetreden bij een ondernemer in Hendrik-Ido-Ambacht. Zij hadden een paar duizend kilo vuurwerk teveel opgeslagen dan toegestaan.

Het begint bij voorcontroles

Ieder jaar starten we met voorcontroles. Dit jaar deden we dat administratief. We controleerden of alle bunkers tijdig gecertifieerd waren. En dat waren ze.

Volgend jaar voeren we weer fysieke controles uit. We controleren dan vooral de technische staat van de bunker. Is de bunker klaar voor de vuurwerkopslag? Staan er bijvoorbeeld geen andere voorwerpen in de bunker opgeslagen?

 

In het Vuurwerkbesluit vindt u alle regels rondom het veilig verkopen en opslaan van vuurwerk. Of lees hier meer over de belangrijkste 10 regels voor ondernemers.