Vuurwerk verkopen en opslaan: wat moet u weten?

Vuurwerk verkopen en opslaan. Daar komt best wat bij kijken. Alle regels vindt u in het Vuurwerkbesluit. We zetten de tien belangrijkste regels voor u op een rij. Zo werken we samen aan een veilig nieuwjaar!

Check: de 10 vuurwerkregels

  1. 1

    Aan wie mag u wat verkopen?

    F1 – Fop- en schertsvuurwerk is de afgelopen jaren populairder geworden. Dit vuurwerk mag verkocht worden aan klanten vanaf 12 jaar.

    F4 – Het ‘normale’ consumentenvuurwerk mag verkocht worden aan klanten vanaf 18 jaar.

  2. 2

    Buiten verkooptijd zijn de verkoopruimte(s) vuurwerkvrij

    Vuurwerk mag alleen opgeslagen zijn in de daarvoor bestemde bewaarplaats. Tijdens de verkooptijden mag er ook wat vuurwerk (maximaal 500kg) in de verkoopruimte liggen. Buiten de verkooptijden mag er geen vuurwerk in de verkoopruimte aanwezig zijn. Ook niet tijdens de verkoopdagen. Dus zorg dat al het vuurwerk na verkooptijd weer veilig in de bewaarplaats ligt.

  3. 3

    Houd u aan de maximale stapelhoogte

    Voor vuurwerk geldt een maximale stapelhoogte. In uw uitgangspuntendocument staat hoe hoog u het vuurwerk mag stapelen. Tip: teken de maximale hoogte af op de muur of stelling. Zo ziet u gemakkelijk of de maximale stapelhoogte overschreden wordt.

  4. 4

    Verkoop geen verboden vuurwerk

    Vuurwerk zonder CE-markering is in Europa verboden. Verkoop daarom altijd vuurwerk met CE-markering.  Ook mag er geen categorie F3 vuurwerk verkocht worden. Singelshots, vuurpijlen, knalstrengen en knalvuurwerk is verboden. Vanaf 1 december 2020 mag u deze artikelen niet meer op voorraad hebben in uw bunkers.

  5. 5

    Houd vuurwerk op afstand

    De afstand tussen het opgeslagen vuurwerk en warmtebronnen moet minimaal 30 centimeter zijn. Denk bij warmtebronnen aan bijvoorbeeld leidingen en radiatoren van CV-installaties. De afstand tussen het vuurwerk en de muur moet 2 centimeter zijn. Ook moet er minimaal 1 gangpad aanwezig zijn van minstens 75 centimeter breed. Dit maakt het voor onze inspecteurs mogelijk om controles goed uit te voeren. Ze kunnen dan duidelijk zien of het vuurwerk goed en veilig is opgeslagen en zien zo duidelijk of verpakkingen niet beschadigd zijn.

  6. 6

    Gebruik een antistatische verpakkingszak

    Heeft u beschadigd vuurwerk? Dit moet u afvoeren in een antistatische verpakkingszak. De zak kunt u via uw leverancier aanschaffen. De zak moet in de vuurwerkbewaarplaats worden opgeslagen. Op de zak moet duidelijk het opschrift BERGING te zien zijn.

     

     

  7. 7

    Verkoop niet meer dan 25 kilo vuurwerk per persoon

    Iedereen mag maar 25 kilo vuurwerk kopen. Let er op dat u niet meer verkoopt. Ook online. Bij twijfel controleren we de gegevens op de pakbon van het vuurwerk. Zorg er daarom voor dat de pakbon voorzien is van de juiste gegevens en dus ook het juiste gewicht.

  8. 8

    Gebruik stickers met verbod op roken, open vuur en explosiegevaar

    Bij elke ingang van uw pand moet aangegeven staan dat roken en open vuur verboden zijn. Op alle deuren bij opslagruimten waar vuurwerk aanwezig is, moet een sticker ‘ontploffingsgevaar’ geplakt zijn. Ook op de deur van de verkoopruimte en op de deuren van de tussenruimten (de ruimte tussen de bunkers en verkoopruimte).

     

  9. 9

    Houd vuurwerk binnen bereik van sprinklers

    Zorg altijd dat het vuurwerk binnen het bereik van de sprinklers is opgeslagen. We hopen het natuurlijk niet, maar het kan zijn dat er brand uitbreekt. Dan is het erg belangrijk dat de sprinklers het vuurwerk blussen. Dit geldt ook voor het vuurwerk in de verkoopruimte. En dus ook voor vuurwerk wat is opgeslagen in stellingen en vitrines. In stellingen en vitrines die maar aan één kant open zijn, kan dus GEEN vuurwerk worden opgeslagen of liggen. Sowieso moet het vuurwerk na levering altijd direct worden opgeborgen in de bunkers.

     

  10. 10

    Gebruik zelfsluitende kluisdeuren

    Kluisdeuren moeten altijd zelfsluitend zijn. De deuren mogen niet worden opgehouden met een keg of iets anders. Gebruikt u kleefmagneten? Dan moeten deze zijn aangesloten op de brandveiligheidsinstallatie.

     

Handige tips!

  • Teken een streep op de muur die gelijkloopt met de maximale stapelhoogte. Zo zien ook de andere medewerkers tot hoe hoog ze mogen stapelen.
  • Vuurwerkdummy’s zijn vaak moeilijk van echt vuurwerk te onderscheiden. Plak een dummysticker op de dummy’s. Zo haalt u ze gemakkelijk uit elkaar.

Vragen?

Onze vuurwerkexperts beantwoorden ze graag.