Zo krijgt u uw kantoor naar energielabel C

Heeft u een kantoorgebouw met energielabel D of lager? Dan mag u vanaf 1 januari 2023 uw kantoor niet meer gebruiken. Belangrijk om nu in actie te komen. Wat zijn slimme investeringen? Hieronder de tips van toezichthouder Joselien en adviseur Hans, allebei van de Omgevingsdienst Zuid-Holland Zuid (OZHZ).

Wat moet ik als eerste doen?

Een energielabel is gebaseerd op hoeveel energie uw kantoor verbruikt per m2. Breng dat eerst in kaart. Hans, adviseur op de bouwafdeling: “Belangrijk om te weten is hoe uw kantoor er nu voor staat. Check via www.ep-online.nl of uw pand een energielabel heeft en of deze nog klopt.” Joselien vult aan: “En heeft u deze nog niet? Gebruik dan onze ‘Naar-label-C/B/A-tool’ om een idee te krijgen van welke maatregelen u kunt nemen, en wat het kost.”

Vandaag beginnen met de grotere investeringen

Hans vult aan: “Meest motiverend is natuurlijk als u gelijk ziet dat de maatregelen effect hebben.  Monitor daarom het energieverbruik, wat is het overdag, ’s nachts en in het weekend? Zo kunt u ook berekenen welke grote investeringen slim zijn om te doen. Vaak is wel meer nodig om echt energielabel C te halen.” Joselien maakt een opsomming. “Dit soort maatregelen geven al snel een hoger energielabel: zonnepanelen, HR++- glas, oude verwarmingsketels of andere oude apparaten vervangen, spouw- en dakisolatie.”

Meest motiverend is natuurlijk als u gelijk ziet dat de maatregelen effect hebben

Adviseur Hans

De overheid wil dat alle gebouwen in 2050 energieneutraal zijn, met als tussenstap dat  gebouwen in 2030 minstens een energielabelklasse A hebben. Als tussenstap naar dit einddoel moeten alle panden met kantoorfuncties vanaf 1 januari 2023 verplicht minimaal energielabel klasse C hebben. In het Bouwbesluit is dit nu opgenomen, het gaat dus definitief door.

Wat ook een simpele sensor kan doen

Joselien is inspecteur Energie en controleert regelmatig kantoren. “Loop ook zelf eens een rondje door uw pand: wat valt gelijk al op? Bij veel gebouwen zie ik een hoog sluipgebruik, met veel stroomverbruik ’s nachts. Dan staat het licht bijvoorbeeld de hele nacht aan. Een simpele oplossing is een tijdschakelaar of bewegingssensor. Of een daglichtsensor is juist slim, bij bureaus bij het raam is het niet altijd nodig dat de hele dag het licht brandt. ”

Thermostaat omlaag in ruimtes die je weinig gebruikt

“Een simpele maatregel is trouwens het lager zetten van de thermostaat in ruimtes die weinig gebruikt worden.” Hans sluit af: “Een kantoorpand naar label C krijgen is dus deels een flinke investering, maar ook de kleine dingen maken een verschil. Belangrijkste is wel om nu te beginnen, zodat u uw kantoor kunt blijven gebruiken. In 2023 met label C, vanaf 2030 met label A.”

Meer weten?

Op www.ozhz.nl/themas/energie is meer te lezen over wat verplicht is voor bedrijven en kunt u terecht met vragen! Op www.ozhz.nl/dossiers/energielabel-c-verplichting/ leest u meer over deze nieuwe labelverplichting. Hoe vindt u bijvoorbeeld een betrouwbare adviseur? En bent u niet toch een uitzondering?

Alles over energielabel C