Asbestvrije schuur in Zwijndrecht

Goed om te horen dat u mee wilt doen met de buurtactie op zaterdag 16 september. U haalt zelf in één dag het asbest van uw (schuur)dak, met hulp van de omgevingsdienst en gemeente. Ook plaatst u diezelfde dag nog een nieuw dak. Zo werken we samen aan een gezond dak en een gezonde buurt. Iedere inwoner uit de Vogelbuurt die kan meedoen, heeft van ons een brief gehad. Opgeven voor deze actie kan niet meer.

Aanmelden kan niet meer

Het is helaas niet meer mogelijk om u aan te melden voor deze actie.

Haal op 16 september het asbest van uw dak en lever het in

U krijgt van ons in juli meer informatie over de buurtactie. Wilt u zich alvast verdiepen in het veilig verwijderen van asbest?

 • Bekijk dan de film ‘Hoe verwijder ik asbest?‘ van Milieu Centraal. Dan krijgt u alvast een idee.
 • Zorg dat u alles wat u nodig heeft voor de klus verzamelt. U krijgt van ons beschermende kleding en inpakmateriaal voor de asbestplaten.

Vanaf 08:30-15:00 uur plaatsen we in de wijk een asbestcontainer. Daar kunt u het ingepakte asbest nog diezelfde dag achterlaten. De container(s) plaatsen we op een centraal punt in de wijk. U hoort later waar precies.

Denk alvast na over een nieuw dak

Als u meedoet, heeft u ook een nieuw dak nodig. U schaft zelf nieuwe golfplaten aan. Dit kan bij de lokale bouwmarkt of u bestelt het online. Dit is ook een mooi moment om een groen dak of een regenton te overwegen.

Tot 50% korting op een nieuw regenton

Het vervangen van uw dak is een mooi moment om een regenton te installeren. Door een deel van het regenwater op te vangen, komt er minder water in het riool terecht en dat zorgt voor minder water op straat. Bovendien heeft u dan ook in tijden van droogte gratis water voor de plantjes! Koop een regenton (vanaf 180 liter), lever een kopie van de bon in en krijg van de gemeente 50% van uw aankoopbedrag terug (met een maximum van € 75).

Vergoeding voor uw groene dak

Wilt u meer verkoeling in hete zomers, meer vlinders in uw tuin en een groener uitzicht? In veel gevallen is een groen dak mogelijk. Online maar ook in Zwijndrecht zelf zijn er aanbieders van groene daken. Zij vertellen of uw schuur geschikt is. De gemeente betaalt mee aan uw groene dak. Voor een dak van minimaal 6m2 krijgt u een bijdrage van € 15,- per m2, met een maximum van € 300,-.

Wie kan meedoen?

De buurtactie is voor iedere inwoner in de Vogelbuurt die van ons een brief heeft gehad. Het gaat om de schuurtjes aan de Patrijsstraat, Reigerstraat, Roerdompstraat, Spechtstraat, Sperwerstraat en de Waterhoenstraat.

U mag het asbest zelf verwijderen als:

 • Het asbesthoudend plaatmateriaal (de asbestgolfplaten) niet groter is dan 35 m2 per adres.
 • De asbestvezels goed vastzitten aan het materiaal (hechtgebonden).
 • Het asbesthoudend plaatmateriaal is vastgemaakt met schroeven en niet met spijkers of nieten

Huurder?
U kunt alleen meedoen als woningeigenaar. Huurders kunnen helaas niet meedoen. In dat geval moet u aan uw huurbaas/verhuurder vragen het asbestdak te verwijderen.

Komt het net even niet uit? Een lening is mogelijk

Twijfelt u om mee te doen vanwege de kosten? Er zijn speciale renteloze leningen in Zwijndrecht voor het verder verduurzamen van uw woning. Bij het vervangen van asbest gaat het in verhouding om wat kleinere bedragen. Toch kan het net even niet uitkomen. Zonde als u daardoor deze buurtactie mist. In overleg is veel mogelijk. De gemeente informeert u graag over de mogelijkheden.

Veel gestelde vragen

 • Is een buurtactie verplicht?

  Nee, het is niet verplicht om mee te doen. Het is uiteraard wel aan te raden om mee te doen. Asbest is namelijk ongezond. Hoe ouder uw schuur wordt, hoe groter de kans dat asbestvezels loskomen. Ook zijn er een hoop voordelen als u uw dak samen met uw buren tegelijkertijd vervangt.

 • Komt er een bewonersbijeenkomst?

  Nee, bij een buurtactie krijgt u alle informatie die u nodig heeft per brief en per e-mail.

 • Kunnen eigenaren van een asbestdak uit andere buurten of gemeenten ook meedoen met de actie?

  De actie is voor iedereen die een brief van ons heeft gekregen. Zijn in uw buurt ook tientallen asbestdaken vlakbij elkaar? Mogelijk dat uw buurt ook geschikt is voor een buurtactie. Laat een bericht achter via ons contactformulier als u interesse heeft. Geen buurtactie, maar wel asbest verwijderen? Dat kan! Daken met een oppervlakte kleiner dan 35 vierkante meter mogen huiseigenaren onder bepaalde voorwaarden zelf verwijderen. Hoe? Op onze website staan alle stappen die u kunt volgen om asbest veilig te verwijderen.

 • Wat als het tijdens de buurtactie slecht weer is?

  Wordt er slecht weer verwacht? Bijvoorbeeld storm of code geel. Als de actie niet door kan gaan, informeren wij de deelnemers zo snel mogelijk. De deelnemers krijgen hier een email over. Het is niet verstandig om met zeer slecht weer de klus uit te voeren. Dan zorgen we voor een nieuwe dag waarbij we een container in de wijk plaatsen.

 • Kan ik als huurder meedoen met de buurtactie?

  Nee, buurtacties zijn alleen voor woningeigenaren. Wel vinden veel verhuurders en woningcorporaties gezonde daken belangrijk. Kaart vooral bij uw huurbaas aan dat u ook een gezond dak wilt. Het is belangrijk dat u het zelf aangeeft dat dit erg belangrijk voor u is. Het verwijderen van asbestdaken is niet verplicht. Als gemeente en omgevingsdienst kunnen wij helaas verder niets betekenen.