Zo verwijdert u asbest veilig

U bent bezig met verbouwen en komt bijvoorbeeld een oude plaat op het plafond tegen. Zeker in een huis dat voor 1994 gebouwd is, moet u hiermee oppassen. Er kan namelijk asbest in zitten. Asbest is een onverwoestbaar, onbrandbaar en duurzaam materiaal dat in het verleden voor vele toepassingen is gebruikt. Wanneer asbestvezels vrijkomen, is het heel erg slecht voor de gezondheid. Wees daarom alert bij het (ver)bouwen.

Stappenplan: Hoe kunt u het beste asbest verwijderen?

1

Herken asbest

Check of u daadwerkelijk te maken heeft met asbest. Asbest komt vooral voor bij oudere huizen. Is uw huis voor 1994 gebouwd? Dan is de kans groter dat er asbest aanwezig is. Maar hoe herkent u asbest? Bekijk het filmpje van Milieucentraal ‘herkennen van asbest’. Asbest heeft een vezelige structuur. Dit is in sommige materialen te zien, maar vaak ook niet. Asbest is daarom vooral te herkennen aan het soort materiaal. Asbest vind je namelijk vaak in golfplaten daken, in en onder vinyl vloerbedekking, in vensterbanken, in (afvoer)leidingen, in de schoorsteen, in brandwerende platen rondom de cv ketel, maar ook in oude ketels, en in het dakbeschot. Soms zit het verborgen op plaatsen waar je het niet verwacht. Twijfelt u of een materiaal asbest bevat? Neem contact op met onze adviseurs.

2

Ga na of u het asbest zelf mag verwijderen

U mag het asbest zelf verwijderen als:

 • Het asbesthoudend plaatmateriaal niet groter is dan 35 m2.
 • De asbestvezels goed vastzitten aan het materiaal (hechtgebonden).
 • Het asbesthoudend plaatmateriaal is vastgemaakt met schroeven en niet met spijkers of nieten.
 • Het asbesthoudend materiaal, zoals vloerbedekking of vloertegels niet gelijmd is.

Geldt dit bovenstaande niet, vraag dan een gecertificeerd bedrijf. Bespreek ook met het bedrijf wie de melding doet bij het Omgevingsloket, zie stap 3.

3

Meld u bij het Omgevingsloket

Wanneer het asbest is en u het zelf mag verwijderen, doet u een sloopmelding bij het Omgevingsloket. Dit is gratis. Zorg ervoor dat u het aantal vierkante meter van het asbestmateriaal heeft opgemeten en foto’s van het asbesthoudend materiaal heeft gemaakt. Dit voegt u aan de melding toe.

4

Wacht op toestemming

De omgevingsdienst of uw gemeente beoordeelt uw aanvraag en geeft u toestemming. Dit krijgt u meestal binnen vijf werkdagen.

5

Verzamel alle materialen die u nodig heeft

 • Wegwerpkleding
 • Mondkapje (beschermfactor FFP3)
 • Veiligheidsbril
 • Handschoenen
 • Rubberen laarzen of werkschoenen
 • Tuinslang met sproeistand
 • Snoeischaar
 • Steek of ringsleutels
 • Spuitlijm of haarlak
 • Schone doek
 • Afplaktape
 • Trap of ladder

6

Bereid de ruimte voor

Het is belangrijk dat de ruimte om het object wat asbest bevat leeg is en om de vloer af te dekken met afdekfolie. Zo kan de asbest niet op uw spullen komen. Bekijk voor u begint het filmpje van Milieucentraal ‘zelf veilig asbest verwijderen’ om zo veilig mogelijk asbest te verwijderen.

7

Kies een regenachtige, liefst windstille dag

Het beste kunt u aan de slag op een regenachtige dag. Nat asbest waait namelijk niet zomaar weg. Wanneer het niet regent, maak het materiaal dan zelf vochtig met de tuinslag. Zorg ervoor dat de wind in uw rug is, wanneer u aan het werk bent.

Tip! Houdt spuitlijm of haarlak bij de hand voor wanneer u bijvoorbeeld bouten tegenkomt. Het is ook belangrijk dat u het asbestmateriaal niet breekt, zaagt, schuurt of schaaft. Wanneer de plaat toch breekt of scheurt, kunt u het beste de breuk direct weer inspuiten. Wanneer u merkt dat de platen gemakkelijk breken, kunt u het beste alsnog een gecertificeerd bedrijf de asbest laten verwijderen.

8

Pak het asbest veilig in

Verpak het asbest en uw wegwerpkleding twee keer in plastic en plak dit dicht met stevig tape. Bij de meeste bouwmarkten kunt u plastic en speciale asbestzakken kopen. Schrijf op de buitenkant dat het asbest bevat of plak er een asbeststicker op. Spoel dit pakket daarna goed af met de tuinslang. Maak ten slotte de werkomgeving schoon met een natte doek.

9

Breng het asbest naar het afvalbrengstation

De laatste stap is het asbest wegbrengen naar het afvalbrengstation. Zorg ervoor dat de objecten tijdens de rit niet breken. Bij het afvalbrengstation laat u uw bevestigingsbrief van de omgevingsdienst of uw gemeente en uw legitimatiebewijs zien aan een medewerker.