De kaasfabriek gaat een proces met warmtepompen en watersilo’s bouwen, waarmee ze restwarmte gaan hergebruiken. OZHZ dacht met hun plannen mee en werkte aan een vergunning.

Warmtelozing eruit, warmte hergebruik erin

‘Normaal gebruik je aardgas om warmte te maken. Deze warmte gebruik je één keer en gooi je daarna weer weg. Zonde. Warmte lozing moet veranderen in warmte hergebruik. Daarvoor komt er een warmtepomp. Dit kost wel weer stroom, maar dit is groene stroom. Uiteindelijk gaan we hiermee 67% op ons gasgebruik besparen’, legt Martijn uit. ‘Dat zijn zo’n 1200 huishoudens. Dat zijn meer huishoudens dan dat er in Bleskensgraaf zijn!’, vult Richard enthousiast aan.

Een belangrijke duurzame stap; niet altijd makkelijk
Aan de ideeën ligt het niet. Toch duurt het even voordat de heren er echt mee aan de slag konden. ‘Zo’n 2 jaar zijn we al gestart met de voorbereidingen, vertelt Martijn die ook de initiator van het project is. ‘Het is natuurlijk ook wel een behoorlijke investering met een erg lange terugverdientijd. Uiteindelijk mogen we er nu mee aan de slag en sluit het gehele project erg goed aan bij de milieudoelstellingen van de overheid en maatschappelijke ontwikkelingen. Maar ook als bedrijf vinden we het milieu erg belangrijk. Zo doen we al veel. Bijproducten als wei of room verkopen we weer. Ook beperken we bijvoorbeeld ons afval. Ik denk dat we hooguit op een kliko afval per week zitten’, vertelt Martijn.

Uiteindelijk gaan we hiermee 67% op ons gasgebruik besparen. Dat zijn zo'n 1200 huishoudens.

Martijn de Vries

Van idee naar vergunning

Het plan ligt op tafel. Dan de uitwerking nog. Ze vroegen een vergunning aan bij OZHZ. Richard: ‘De samenwerking met OZHZ verliep fijn. OZHZ beoordeelde de aanvraag grondig, maar dacht ook met ons mee. De aanvraag verliep snel, mede dankzij de omgevingstafel. Dit maakte dat er met alle betrokken partijen snel geschakeld kon worden en de beoordeling van de aanvraag vlot liep. Ik vind het een mooi voorbeeld hoe je in de toekomst met de Omgevingswet inclusief zo’n omgevingstafel kan werken.’

Op naar de 0%
Na de realisatie zijn de mannen zeker nog niet klaar! ‘We zijn nu bezig met de 1ste fase: het realiseren van de warmtepomp. Rond de zomer hopen we te beginnen met het bouwen van het utiliteitsgebouw. Het is de bedoeling dat we uiteindelijk naar 100% gasloos gaan. In de (ontwerp)plannen van de 1ste fase hebben we hier ook gelijk mee rekening gehouden. Het is belangrijk dat je altijd vooruit denkt, aldus Martijn.

Wij zijn in ieder geval trots op ons bedrijf, dit project en de samenwerking met OZHZ.

Richard Granneman

Goed voorbeeld doet goed volgen

Of ze hiermee een goed voorbeeld zijn voor andere ondernemers, durven ze niet zo snel te zeggen. Martijn: ‘Wij hebben het voordeel dat we onderdeel zijn van de Deltamilk coöperatie waarbij de diverse veehouders milieu hoog in het vaandel hebben staan. En dat we in de fabriek te maken hebben met energiestromen als warmte en koeling, waarmee we dit dus samen kunnen brengen. Maar toch zou ik zeggen dat je dit soort ideeën als ondernemer zeker niet uit de weg moet gaan. En dat je hierin misschien ook de samenwerking kunt zoeken met andere ondernemers. Als het straks allemaal af is, zijn ondernemers altijd welkom om te kijken.’ Wij zijn in ieder geval trots op ons bedrijf, dit project en de samenwerking met OZHZ’, sluit Richard af.

Bent u ondernemer en heeft u ook ideeën?
Of wilt u duurzaam ondernemen, maar weet u niet hoe? Neem gerust contact op. Onze duurzaamheidsadviseurs denken graag met u mee wat mogelijk is.

Richard Granneman is Kwaliteit – Arbo – Milieu manager en Martijn de Vries is Operations manager bij De Graafstroom. De Graafstroom is een zuivelfabriek ‘voor boeren, door boeren’. Dier, mens en milieu staan bij hen centraal.