Samen touren naar een energieneutraal bedrijventerrein!

Tijdens de Tour van Zuid-Holland Zuid gaan ondernemers aan de slag met duurzaam ondernemen. De etappes zijn behoorlijk bergachtig én uitdagend, maar OZHZ coacht je om tot de finish te komen. Doe je ook mee aan de Tour van ZHZ? Samen naar een energieneutraal bedrijventerrein.

IN DE EERSTE ETAPPES VAN HET PROGRAMMA:

 1. Worden duurzame kansen op het bedrijventerrein ontdekt;
 2. Vormt zich een kopgroep van ambitieuze bedrijven;
 3. Versnelt het peloton door quick-wins te nemen;
 4. Wordt een Tourzege behaald om verder te kunnen touren.

Een race doe je in etappes!

Als het startsein klinkt racen we door het parcours. In wat wij de eerste etappe noemen, gaan we jou en je bedrijf zicht geven op alle duurzame kansen die te pakken zijn. Vragen zoals: ‘Hoe kan jouw bedrijf verder verduurzamen?’ en ‘Wat kan samen met de buurbedrijven?’ komen dan voorbij.

Kopgroep

In de tweede etappe vormt zich een kopgroep. Tijdens een bijeenkomst laten deze bedrijven zien hoe zij duurzaam ondernemen en welke ambities zij hebben.

Het peloton zien we graag versnellen in de derde etappe. We begeleiden ondernemers bij het nemen van energiebesparende maatregelen en het opwekken van duurzame energie. Het aanvalsplan kan ingezet worden. In dit aanvalsplan worden bedrijven gecoacht met:

 • Een energiescan;
 • Begeleiding bij het nemen van maatregelen;
 • Gezamenlijke inkoop als LEDverlichting of zonnepanelen;
 • Zonne-initiatieven als een energieco√∂peratie, daklease of SDE-aanvraag;
 • Informatie over wet- en regelgeving;
 • En mogelijkheden voor subsidies en fiscale regelingen.

Tourzege

Vanaf de vierde etappe wordt een Tourzege behaald. Hoe komen we samen tot de finish: een energieneutraal bedrijventerrein in 2035.

Waar staan we nu?

Het startsein op bedrijventerrein Bakestein in Zwijndrecht en op Vinkenwaard in Alblasserdam is gegeven! Een aantal ondernemers staat bovenaan het klassement: de kopgroep. Zij lopen voorop op het gebied van energiebesparende maatregelen en wekken bovendien voor een groot deel hun eigen energie op. De huidige kopgroep bestaat uit: Koffiepartners, Vogel, Intercool, Louis Ruys en Schaffenburg. In deze video zien we de kopgroep in actie. En de volgende kooploper heeft zich al gemeld:

Ondernemer Arjan de Koning (directeur De Koning Vlees): “De kopgroep op het bedrijventerrein Bakestein is al groter dan nu wordt gepresenteerd. Wij hebben als organisatie bijvoorbeeld ook al veel duurzaamheidsmaatregelen genomen. Optimalisatie en besparing gaan hand in hand. Maar er liggen ook nog uitdagingen waar ik graag mee aan de slag ga.”

Tijdschema

 • 13 juli 2021 Meet-up aanvalsplan Vinkenwaard, Alblasserdam
  Naast het delen van de laatste ontwikkelingen en plannen op bedrijventerrein Vinkenwaard is ook een voorstel tot aanvalsplan voor verdere verduurzaming Vinkenwaard gepresenteerd. Ondernemers hebben hun voorkeuren aangegeven. Hoor welke concrete acties er zijn uitgezet en een voorstel tot verdere uitvoering wordt gedeeld tijdens de digitale Meet-up 13 juli om 16 uur.
 • 15 juli 2021 Meet-up aanvalsplan Bakestein, Zwijndrecht
  Het voorstel voor een aanvalsplan voor verdere verduurzaming Bakestein is getoond tijdens de Tourpresentatie. Ondernemers hebben hun voorkeuren aangegeven. Een renner vooraan het peloton heeft zich gemeld en deelt zijn ervaringen. Hoor verder welke concrete acties er zijn uitgezet en een voorstel tot verdere uitvoering wordt gedeeld tijdens de digitale Meet-up 15 juli om 16 uur.

Je tourt niet alleen!

Tour de ZHZ is een samenwerking tussen OZHZ, de provincie Zuid-Holland en verschillende gemeenten. Met de provincie en Drechtsteden als organisator en sponsor. Gemeente Alblasserdam, Dordrecht, Gorinchem, Hardinxveld-Giessendam, Hendrik-Ido-Ambacht, Hoeksche Waard, Molenlanden, Papendrecht, Sliedrecht en Zwijndrecht als ploegleiders. Parkmanagement en de bedrijvenvereniging als supporters. En OZHZ als coach.

Waarom? Meedoen is belangrijker dan winnen!

Door deelname aan de Tour draag je als organisatie bij aan een duurzame en lokale economie. Energiebesparende maatregelen resulteren in besparingen op energiekosten. Door maatschappelijk verantwoord te ondernemen werk je bovendien aan een toekomstgerichte onderneming.

Ieder bedrijf op het bedrijventerrein kan deelnemen aan de Tour. Graag coachen wij jou om tot de finish te komen en duurzaam te ondernemen. Tour je ook mee? Meld je aan bij de coaches!