Samen touren naar een duurzaam bedrijventerrein!

Tijdens de Tour van Zuid-Holland Zuid gaan ondernemers aan de slag met duurzaam ondernemen. De etappes zijn behoorlijk bergachtig én uitdagend, maar OZHZ coacht je om tot de finish te komen. Doe je ook mee aan de Tour van ZHZ? Samen naar een energieneutraal bedrijventerrein.

IN DE EERSTE ETAPPES VAN HET PROGRAMMA:

 1. Worden duurzame kansen op het bedrijventerrein ontdekt;
 2. Vormt zich een kopgroep van ambitieuze bedrijven;
 3. Versnelt het peloton door quick-wins te nemen;
 4. Wordt een Tourzege behaald om verder te kunnen touren.

Een race doe je in etappes!

Als het startsein klinkt racen we door het parcours. In wat wij de eerste etappe noemen, gaan we jou en je bedrijf zicht geven op alle duurzame kansen die te pakken zijn. Vragen zoals: ‘Hoe kan jouw bedrijf verder verduurzamen?’ en ‘Wat kan samen met de buurbedrijven?’ komen dan voorbij.

Kopgroep

In de tweede etappe vormt zich een kopgroep. Tijdens een bijeenkomst laten deze bedrijven zien hoe zij duurzaam ondernemen en welke ambities zij hebben.

Het peloton zien we graag versnellen in de derde etappe. We begeleiden ondernemers bij het nemen van energiebesparende maatregelen en het opwekken van duurzame energie. Het aanvalsplan kan ingezet worden. In dit aanvalsplan worden bedrijven gecoacht met:

 • Een energiescan;
 • Begeleiding bij het nemen van maatregelen;
 • Gezamenlijke inkoop als LEDverlichting of zonnepanelen;
 • Zonne-initiatieven als een energiecoöperatie, daklease of SDE-aanvraag;
 • Informatie over wet- en regelgeving;
 • En mogelijkheden voor subsidies en fiscale regelingen.

Tourzege

Vanaf de vierde etappe wordt een Tourzege behaald. Hoe komen we samen tot de finish: een energieneutraal bedrijventerrein in 2035.

Waar staan we nu?

Het startsein op de bedrijventerreinen Bakestein (Zwijndrecht), Vinkenwaard (Alblasserdam), Antoniapolder (Hendrik-Ido-Ambacht), Oosteind (Papendrecht), Nijverwaard/Stationspark, N-O Kwadrant (Sliedrecht) is gegeven! Een aantal ondernemers staat bovenaan het klassement: de kopgroep. Zij lopen voorop op het gebied van energiebesparende maatregelen en wekken bovendien voor een groot deel hun eigen energie op. De huidige kopgroep bestaat op Bakestein uit: Koffiepartners, Vogel, Intercool, Louis Ruys en Schaffenburg. In Alblasserdam lopen Fergon en Wensveen voorop. In deze video zien we koplopers Albeka, VMB Automation en Bolidt in actie. In Papendrecht fietsen, naast koplopers Gebr. De Koning, van de Grijp en Boskalis meer ondernemers vooraan het peloton. In Sliedrecht bestaat de kopgroep uit ASVZ, de Jong Duke, Jansen Rioolreiniging, Vlot Logistics en Van Den Herik.

Dit geldt ook voor ondernemers in Molenlanden en Hoeksche Waard. Hier zijn we ook in gesprek met diverse koplopers. En uiteraard er zijn alweer een aantal bijeenkomsten voor en door ondernemers in voorbereiding.

Tijdschema

Duurzaam ondernemen, met aandacht voor circulariteit en energie wordt steeds belangrijker. Klanten en leveranciers stellen strengere eisen, maar ook voor ondernemers zelf liggen er business kansen. Collega ondernemers hebben al veel stappen gezet op het gebied van duurzaam ondernemen, andere zijn nog zoekende. Hoe pak ik het aan? Waar moet ik beginnen? Wat is verplicht vanuit wet- en regelgeving? Wat gebeurt er al op dit gebied? Wat kunnen we van elkaar leren? En vooral; waar liggen mogelijkheden en kansen voor mij als ondernemer?

Hieronder leest u welke bijeenkomsten en vergaderingen gepland staan op het gebied van duurzaam ondernemen.

 • 19 oktober 2022, Duurzaamheidsmarkt & Kennis- en netwerkbijeenkomst Duurzaam Ondernemen, Papendrecht
  Ontdek waar de mogelijkheden en kansen liggen. En welke aanbieders van duurzame oplossingen er in Papendrecht of in de regio zijn.
 • 20 oktober 2022, Kennis- en netwerkbijeenkomst Duurzaam Ondernemen & duurzaamheidsmarkt, Alblasserdam.
  Het wordt een dynamische bijeenkomst. We bezoeken twee koplopers, op het gebied van duurzaam ondernemen. Zij delen hun ervaringen uit de praktijk en laten zien welke ambities zij hebben. Aansluitend een duurzaamheidsmarkt met aanbieders van duurzame oplossingen.

Interesse om als aanbieder op de markt te staan of als bezoeker aanwezig te zijn? Meld uzelf aan door te mailen naar: duurzaamheid@ozhz.nl. Het programma en de laatste details, ontvangt u na de aanmelding voorafgaand per mail.

Duurzame Bedrijven Route

Vrijdag 12 november was de kick-off van de Duurzame Bedrijven Route in de regio Drechtsteden en Molenlanden. Deze bijeenkomst vond plaats bij koploper Louis Ruys (Zwijndrecht). De eerste Nationale Duurzame Bedrijven Route vond plaats op 3 en 10 maart 2022. Bedrijven waren bij elkaar op bezoek en deden inspiratie op over duurzaam ondernemen. Koplopers vertelden over hun aanpak en ervaringen met verduurzamen van het bedrijfspand, de processen en mobiliteit.

Meer weten of uzelf aanmelden? Vind hier meer informatie.

Je tourt niet alleen!

Tour de ZHZ is een samenwerking tussen OZHZ, de provincie Zuid-Holland en verschillende gemeenten. Met de provincie en Drechtsteden als organisator en sponsor. Gemeente Alblasserdam, Dordrecht, Gorinchem, Hardinxveld-Giessendam, Hendrik-Ido-Ambacht, Hoeksche Waard, Molenlanden, Papendrecht, Sliedrecht en Zwijndrecht als ploegleiders. Parkmanagement en de bedrijvenvereniging als supporters. En OZHZ als coach.

Waarom? Meedoen is belangrijker dan winnen!

Door deelname aan de Tour draag je als organisatie bij aan een duurzame en lokale economie. Energiebesparende maatregelen resulteren in besparingen op energiekosten. Door maatschappelijk verantwoord te ondernemen werk je bovendien aan een toekomstgerichte onderneming.

Ieder bedrijf op het bedrijventerrein kan deelnemen aan de Tour. Graag coachen wij jou om tot de finish te komen en duurzaam te ondernemen. Tour je ook mee? Meld je aan bij de coaches!