Evenement, horeca of feestje: wat mag wel en wat mag niet?

Voor het organiseren van een feest of evenement is vaak een vergunning nodig. Onze vergunningverleners bespreken met de ondernemers/organisatoren de risico’s en gaan nauwgezet na wat wel en niet mogelijk is. Dat gaat ook over geluid: hoe hard mag het geluid en zijn er beperkingen in met name de avond- of nachturen?

Zo hard mag de muziek

Hoe hard de muziek mag, is per gemeente geregeld in het omgevingsplan. Met de ingang van de Omgevingswet kan het aantal decibel dus per gemeente, wijk, straat of per tijdsstip verschillen. Raadpleeg daarom het omgevingsplan van uw gemeente. Geeft u als (horeca-)ondernemer of sportvereniging een feestje? En heeft u daarvoor een incidentele ontheffing via de Algemene Plaatselijke Verordening? Dan mag de muziek harder. een incidentele ontheffing is een ontheffing die per keer wordt afgegeven en voor een kortere periode geldt. Ook kunt u via de APV soms om een verruiming van de openingstijden aanvragen.

Tekst gaat verder onder de afbeelding.

Wanneer is de muziek te hard? Een handige vuistregel

Hoe kunt u als organisator nu zelf inschatten of de muziek niet te hard staat? Een vuistregel hiervoor is: als de muziek bij de dichtstbijzijnde woning te horen is, dan staat de muziek zeker te hard. Zowel in de avond- als in de nachtperiode. Hetzelfde geldt voor het muziekgeluid dat binnen in een naastgelegen woning te horen is. Bij het handhaven van geluidsvoorschriften meten we namelijk ook in of nabij de dichtstbijzijnde woning.

Wat als de muziek toch te hard staat?

Meestal wordt eerst verzocht om het geluidsniveau zoveel als mogelijk te verlagen. Gebeurt dat niet of onvoldoende en is er geen APV-ontheffing verleend, dan treden wij handhavend op. Wij kunnen een last onder dwangsom en/of een boete geven. Dit is afhankelijk van uw situatie. Hoe hard heeft u bijvoorbeeld de muziek staan? Bent u vaker in overtreding geweest? Wilt u weten of iemand een APV-ontheffing heeft? Dat vindt u terug op de website van officiële bekendmakingen.

Geluid en evenementen

Geluidsmetingen evenementen
Als er een vergunning voor een evenement is verleend, zijn wij nog niet klaar. Bij een deel van de evenementen worden geluidsmetingen uitgevoerd. Hiermee wordt er gecontroleerd of het evenement aan de geluidsnormen uit de vergunning voldoet. Als er iets mis is, kan het vaak gelijk al (deels) aangepast worden. Overlast is zo snel aan te pakken.

Geluidsoverlast evenement?
Ervaart u geluidsoverlast door een muziekevenement? Meld dit bij de politie via het meldformulier op de website van de politie of bel naar 0900-8844.

Geluid en feestje of horeca

Zo voorkomt u geluidsoverlast
Muziek veroorzaakt sneller overlast dan gewoon geluid. Daarom geldt er voor muziekgeluid een correctie bij een geluidsmeting. Zo wordt er een toeslag van 10 decibel opgeteld bij het meetresultaat. Daardoor vindt er bij muziekgeluid sneller een overschrijding van de geluidsnormen plaats.

Een aantal eenvoudige maatregelen die u zelf kunt nemen:

  • Zet uw muziekinstallatie niet te hard
  • Houd ramen en deuren gesloten
  • Speel geen muziek af in de buitenlucht

Geeft u een feestje? Vraag op tijd een ontheffing aan
Geeft u zelf een feestje? Bijvoorbeeld thuis, in de tuin of in het clubhuis van een vereniging? Vraag dan op tijd een APV-ontheffing aan. Met deze ontheffing gelden er andere regels en mag de muziek harder dan anders. Het is per gemeente verschillend of en hoe vaak u een ontheffing per jaar kunt aanvragen. Let er op dat u op tijd een ontheffing aanvraagt. Het regelen van de ontheffing kost namelijk een aantal weken. Een ontheffing vraagt u aan via uw gemeente. Informeer ook uw omgeving dat u een feest geeft en tot hoe laat het duurt.

Geluidsoverlast door een feestje of horeca?
Via onze milieutelefoon en het klachtenformulier op de website kunnen omwonenden geluidsoverlast melden. Onze wachtdienstmedewerkers gaan vaak al direct aan de slag en kijken waar de overlast vandaan komt. Via een geluidsmeting meten we of het geluid te hard staat. Is de overlast afkomstig van een feest bij een horecalocatie met APV-, van een inwoner of een bedrijf met APV-ontheffing? Dan kunt u de overlast melden bij de politie. Dit kan via het meldformulier op de website van de politie of via 0900-8844. Soms vraagt de politie ons om hen te helpen door een geluidsmeting te doen. Ook de gemeente kan ons in sommige gevallen vragen om toch aanwezig te zijn voor bijvoorbeeld een geluidsmeting.