Buurtactie: haal samen met de buren het asbest eraf

Heeft u nog asbest op uw schuurdak? Zijn er ook nog veel buren met asbestdaken? Wij organiseren regelmatig buurtacties. Dan haalt u als inwoner zelf het asbest van uw (schuur)dak, tegelijkertijd met de buren en met hulp van de omgevingsdienst en gemeente. Wij vinden het belangrijk dat u gezond kunt wonen en helpen graag. Maak daarom samen met ons en uw buren de buurt asbestvrij! Meer weten of deze buurtacties? Of zelf uw buurt opgeven?

Wat houdt de buurtactie in?

Op die dag kunt u met hulp van familie, buren of vrienden het asbest van uw schuur afhalen. Wij bieden praktische hulp. Meedoen met deze actie scheelt u veel regelwerk en drukt de kosten. Vaak doet wel 70 of 80% van de buurt mee.

U krijgt van ons:

 • Alle informatie die u nodig heeft, zoals heldere instructiefilmpjes.
 • Een container in de wijk. Zo hoeft u zelf het asbest niet zelf naar de milieustraat te brengen.
 • Gratis beschermende kleding (PBM’s). Zo beschermt u uw eigen gezondheid.
 • Gratis inpakmateriaal voor de asbestplaten. Zo kunt u het asbest veilig inleveren.

Korting op uw nieuwe dak

Als u meedoet, heeft u nieuwe dakplaten nodig. In veel gevallen kunnen wij korting regelen bij een lokale bouwmarkt.

Asbestdak verruilen voor een gezond dak

Steeds meer eigenaren verwijderen hun asbestdak en kiezen daarmee voor een gezond dak. Doordat uw dak steeds ouder wordt, is de kans op het vrijkomen van kankerverwekkende vezels steeds groter. Met het vervangen van uw asbestdak onderhoudt u uw schuur goed en blijft uw schuur verzekerbaar bij schade en brand. Ook is het daarna mogelijk om zonnepanelen te plaatsen. Op een asbestschuurdak kan dat niet. Er zijn verschillende redenen om uw asbestdak te verwijderen. Wat is uw reden?

Wanneer organiseren we een buurtactie?

In sommige buurten ligt nog veel asbest op schuurdaken. Vaak gaat het om buurten waar nog wel 100 of 200 daken met asbest vlakbij elkaar liggen. Wij willen als omgevingsdienst en gemeente graag dat er gezonde daken komen en organiseren dan graag een buurtactie. Elk jaar selecteren we in deh ele regio Zuid-Holland Zuid een paar buurten waar we zo’n actie organiseren. Wilt u in uw buurt zo’n actie? Laat het weten via ons contactformulier.

Veelgestelde vragen over de buurtacties

 • Kunnen eigenaren van een asbestdak uit andere buurten of gemeenten ook meedoen met de actie?

  De actie is voor iedereen die een brief van ons heeft gekregen. Zijn in uw buurt ook tientallen asbestdaken vlakbij elkaar? Mogelijk dat uw buurt ook geschikt is voor een buurtactie. Laat een bericht achter via ons contactformulier als u interesse heeft. Geen buurtactie, maar wel asbest verwijderen? Dat kan! Daken met een oppervlakte kleiner dan 35 vierkante meter mogen huiseigenaren onder bepaalde voorwaarden zelf verwijderen. Hoe? Op onze website staan alle stappen die u kunt volgen om asbest veilig te verwijderen.

 • Wat als het tijdens de buurtactie slecht weer is?

  Wordt er slecht weer verwacht? Bijvoorbeeld storm of code geel. Als de actie niet door kan gaan, informeren wij de deelnemers zo snel mogelijk. De deelnemers krijgen hier een email over. Het is niet verstandig om met zeer slecht weer de klus uit te voeren. Dan zorgen we voor een nieuwe dag waarbij we een container in de wijk plaatsen.

 • Welke opties heb ik voor een nieuw golfplaten dak?

  Een golfplaten asbestdak kunt u vervangen door twee verschillende nieuwe materialen: plastic of vezelcement golfplaten. Beide zijn een goede keuze. Kies voor vezelcement platen wanneer u veel ruimte tussen de horizontale balken moet overbruggen. Twijfelt u? Vraag of een verkoper u kan adviseren.

 • Is een buurtactie verplicht?

  Nee, het is niet verplicht om mee te doen. Het is uiteraard wel aan te raden om mee te doen. Asbest is namelijk ongezond. Hoe ouder uw schuur wordt, hoe groter de kans dat asbestvezels loskomen. Ook zijn er een hoop voordelen als u uw dak samen met uw buren tegelijkertijd vervangt.

 • Komt er een bewonersbijeenkomst?

  Nee, bij een buurtactie krijgt u alle informatie die u nodig heeft per brief en per e-mail.

 • Kan ik eerder starten met het verwijderen van mijn dak?

  Dat kan! Zodra u de beoordeling/goedkeuring van uw sloopmelding heeft ontvangen, mag u aan de slag. De persoonlijke beschermingsmiddelen en verpakkingsmateriaal kunt u eerder ophalen. Alle deelnemers lezen in de brief waar en wanneer ze de spullen kunnen ophalen.

  Let er wel op dat als u eerder start, u de ingepakte asbestplaten veilig en beschermd moet bewaren in uw eigen tuin.

 • Wat als de sloopmelding wordt afgewezen?
  Als uw dak voldoet aan de gestelde voorwaarden, zoals hieronder is beschreven, dan is het zeer onwaarschijnlijk dat de melding wordt afgewezen:
  • Het dak is niet groter dan 35 vierkante meter (per adres).
  • De asbestvezels zitten goed vast aan het materiaal (hechtgebonden).
  • Het asbest is vastgemaakt met schroeven en niet met spijkers of nieten.
 • Mijn schuur is geschakeld, en mijn buren willen niet meedoen. Wat kan ik doen?

  Het is vervelend als een asbestdak dat geschakeld is moet blijven liggen omdat buren niet willen meewerken. Probeer te achterhalen wat voor eigenaren de reden is om niet te vervangen en kijk of er een oplossing te vinden is. Het is beter als asbestdaken in hun geheel verwijderd worden. Anders is de kans groter dat de resterende asbestplaten breken, splijten of schuren waardoor er asbestvezels vrijkomen.

 • Mag ik zonnepanelen plaatsen op een asbestdak?

  Het plaatsen van zonnepanelen op een asbestdak mag niet, omdat u gaten moet boren om de panelen te kunnen plaatsen.