Woont u in Gorinchem? Pak deze kans en maak uw dak groener!

Na het succes van de subsidie Groene Daken van vorig jaar, biedt de gemeente Gorinchem deze ook dit jaar weer aan. Groene daken geven de stad en buurt een groener aanzien en ze zijn goed voor de natuur. Fijn voor mens en dier dus.

Groene daken hebben veel voordelen

Zo zorgen ze in de zomer voor een koeler huis en in de winter houden ze de warmte goed vast. Een groen dak is dus een natuurlijke isolatie en daardoor verbruikt u minder energie. Goed voor het klimaat en de portemonnee!

Ook zijn groene daken in staat regenwater op te vangen en ook weer langzaam af te voeren. Zeker in een stad waar veel stenen zijn, is dit belangrijk om wateroverlast tegen te gaan.

Groen, groener, groenst: haal eerst het asbest van uw dak

Wilt u het helemaal duurzaam aanpakken? Haal dan voordat u aan de slag gaat eerst het asbest van uw dak. Een schuur met een dak van vóór 1994 kan asbest bevatten. Weer en wind zorgen ervoor dat asbestvezels vrijkomen uit deze daken. Deze kankerverwekkende vezels komen in de lucht en op de grond terecht. Bij het plotseling beschadigen van een asbestdak – bijvoorbeeld door brand of hagel – kan meteen een ongewenste situatie voor de omgeving ontstaan. Daarom verwijderen steeds meer eigenaren verwijderen hun asbestdak.

Zeker weten of u asbest op uw dak heeft?
Op milieucentraal.nl/asbestdak staat een handige infographic en op milieucentraal.nl/asbest een video, beide helpen bij het checken van schuurdaken. Op die laatste pagina staat ook een link naar gecertificeerde asbestinventarisatiebureaus. Een gecertificeerd asbestinventarisatiebureau geeft bij twijfel duidelijkheid of het écht om asbest gaat.

Daarnaast geeft de gemeente Gorinchem proefmonstertjes weg waarmee u zelf kunt checken of u asbest op uw dak heeft. Vraag een proefmonster aan door te mailen naar: duurzaam@gorinchem.nl

Let op: Is uw dak kleiner dan 35 m2? Dan heeft u geen vergunning nodig. Wel bent u verplicht een sloopmelding te doen, twee weken voordat u met uw sloop werkzaamheden begint. Deze sloopmelding kunt u doen via het Omgevingsloket.

Kijk op www.gorinchem.nl/groenedaken voor meer informatie en de voorwaarden van de subsidie.