Vrijstelling op stikstofregels voor bouw van tafel

De Raad van State, de hoogste rechter van ons land, zet een streep door de vrijstelling van de stikstofregels waarvan de bouw gebruik maakte. Verschillende bouwprojecten kunnen daardoor mogelijk niet doorgaan.

'Geen algehele bouwstop'

Op de site meldt de rechter: “De bouwvrijstelling stikstof voldoet niet aan het Europese natuurbeschermingsrecht. De Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State kan daardoor niet anders dan constateren dat de bouwvrijstelling niet gebruikt mag worden bij bouwprojecten. Hoewel de bouwvrijstelling daarmee van tafel is, betekent dat niet dat er nu een algehele bouwstop geldt. Net als in de situatie vóórdat de bouwvrijstelling werd ingevoerd, blijft het mogelijk om per project onderzoek te doen naar de mogelijke gevolgen van de uitstoot van stikstof.”

Lees meer hierover op de website van de Raad van State.

Wat betekent dit voor lopende aanvragen en bouwvergunningen?

OZHZ verleent namens de gemeente Dordrecht en de gemeente Alblasserdam bouwvergunningen. De uitspraak van de rechter betekent het volgende voor de lopende aanvragen en bestaande vergunningen:

  • Aanvragen die nog in behandeling zijn
    Voor deze aanvragen moet opnieuw een AERIUS-berekening gedaan worden. Hierbij moet het bouwen van het project, maar ook alle voorbereidingen die daarbij horen (de aanlegfase),  berekend worden. Heeft u een aanvraag bij ons lopen? Dan ontvangt u van ons bericht met het verzoek om een nieuwe AERIUS-berekening op te sturen.
  • Vergunningen die zijn afgegeven, maar nog niet onherroepelijk zijn (vergunningen waar nog bezwaar tegen gemaakt kan worden)
    Deze vergunningen kunnen worden geweigerd. Dit kan als er bezwaar wordt gemaakt en stikstof deel uitmaakt van het bezwaarschrift.
  • Bestaande vergunningen
    Deze vergunningen blijven gewoon geldig. De uitspraak verandert hier niets aan.

Heeft u vragen hierover? Neem contact met ons op

We begrijpen dat dit nieuws onduidelijkheid met zich mee brengt. Als u vragen heeft, kunt u gerust contact met ons opnemen