Vergunningsaanvraag Activiteit Milieu: huh wat?!

Je kent het vast wel. In het lokale krantje staat dat er in jouw buurt een bedrijf gaat uitbreiden. Maar wat precies? Activiteit Milieu? Wat is dat en wat betekent dat voor jou? En wat als je daar helemaal niet op zit te wachten en het er dus niet mee eens bent? Veel wijzer word je er niet van. En nu? OZHZ zocht uit hoe dit beter kan.

Hoe kunnen we het vergunningenproces goed uitleggen?

Hanneke Luijting, Vergunningverlener bij OZHZ, vertelt: “Uit onderzoek blijkt dat inwoners het belangrijk vinden dat zij op tijd geïnformeerd worden als er iets speelt in hun omgeving. En dat de informatie begrijpelijk is. En dat kan best een uitdaging zijn; de materie kan complex zijn en de procedures lang. We keken daarom eerst naar hoe we het vergunningenproces goed kunnen uitleggen. Hoe werkt zoiets nou? Hoe maak je bijvoorbeeld bezwaar als inwoner? Hetzelfde geldt voor de publicatie van een kennisgeving. Is die duidelijk genoeg?”

Informatie voor en door inwoners

“We maakten een uitlegvideo waarin we vertellen hoe zo’n vergunningsprocedure nu in zijn werk gaat. Het script hiervan legden we ook voor aan inwoners. Het is dus echt een video voor en door inwoners. Bij het publiceren van een kennisgeving is ook zeker nog veel winst te behalen. We hebben al onderzocht: hoe kan dit beter? Daarmee gaan we verder aan de slag volgend jaar. Want het moet tenslotte juist voor inwoners duidelijk zijn.”

Dat smaakt naar meer!

“Het is een leuk om te zien dat je ook echt iets kan betekenen voor inwoners met alleen al duidelijke informatie. En om inwoners ook erbij te betrekken. Dat smaakt zeker naar meer”, sluit Hanneke af.

Hoe werkt zo’n vergunningenproces? Hanneke legt het uit!