Stap dichterbij waterstoftankstations in de Drechtsteden

De vulpunten komen er dankzij samenwerking tussen Werkgevers Drechtsteden, de bestuurders van de gemeenten in de Drechtsteden en de directeuren van enkele grote bedrijven. De overeenkomst betekent dat de organisaties van een innovatief idee naar daadwerkelijke realisatie gaan. In juli 2018 tekenden de genoemde organisaties al een intentieverklaring. De komst van waterstoftankstations in de regio past binnen het doel te stoppen met aardgas en fossiele brandstoffen, zoals benzine en diesel.

Ondernemers zijn enthousiast

Werkgevers Drechtsteden wil graag meewerken aan de energietransitie in de regio Drechtsteden en nam vorig jaar via een innovatietafel het initiatief voor de eerste aanzet van een waterstoftankstation voor personen, openbaar vervoer en weg- en watertransport. Wico van Helden geeft namens de ondernemers aan: “We gaan nu vraag en aanbod bij elkaar brengen. Er is veel vraag naar waterstof, alleen wordt het nog nergens aangeboden. Dit is de eerste stap naar het doorbreken van deze kip-ei situatie. We stellen gezamenlijk businesscases op, vragen subsidies aan en laten zien wat waterstof allemaal kan betekenen voor de mobiliteit van de inwoners en bedrijven in de Drechtsteden.”

Samenwerking tussen overheden en bedrijven

De stichting Drechtsteden Onderneemt, de bedrijven Koninklijke Van Twist, DC Berkel, Berkman, Greenpoint Van Peperstraten Group, Tankpunt en IMC en de gemeenten Dordrecht, Zwijndrecht, Hendrik-Ido-Ambacht, Papendrecht en de Omgevingsdienst Zuid-Holland Zuid werken samen om het waterstoftankstation mogelijk te maken. De gemeente Sliedrecht sluit mogelijk binnenkort ook aan.

Elke organisatie werkt actief mee om deze duurzame ontwikkeling mogelijk te maken. Jacqueline van Dongen zegt hierover: “De aanpak die hier gekozen wordt met ondernemers en overheden, is ook een voorbeeld voor andere innovatieve ontwikkelingen in de regio.” De verwachting is dat inwoners en bedrijven in 2020 voor het eerst waterstof kunnen tanken.