Slechte luchtkwaliteit tijdens Oud & Nieuw

Tijdens deze jaarwisseling staat weinig wind, daarom wordt er een zeer dichte mist verwacht. Door het afsteken van vuurwerk komt namelijk veel fijnstof in de lucht. De mist leidt tot minder zicht op het vuurwerk en kan ook leiden tot vervelende gezondheidsklachten. Hoe ontstaat deze ‘vuurwerkmist’?

Voor het ontstaan van deze mist zijn drie ingrediënten nodig: weinig wind, vochtige lucht en hele kleine stofdeeltjes. Tijdens de winter is de luchtvochtigheid vaak al hoog. Daarnaast blijven de fijnstofdeeltjes van het vuurwerk dichtbij het aardoppervlak hangen doordat er geen wind staat. Waterdruppeltjes hechten zich massaal aan de grote hoeveelheid fijnstof. Zo ontstaat de ‘vuurwerkmist’, ook wel smog genoemd.

Luchtmeetstations

Weten hoe de luchtkwaliteit op dit moment is? Via luchtmeetstations wordt de luchtkwaliteit in Nederland gemeten. Kijk bijvoorbeeld op Luchtmeetnet.

Onze tips

  • Vuurwerk kopen? Doe dit alleen bij de officiële verkooppunten. Deze zijn door ons en de Veiligheidsregio gecontroleerd. Illegaal vuurwerk zorgt veelal voor nog meer fijnstof.
  • Vuurwerk afsteken? Doe dit alleen waar het mag en alleen tijdens de jaarwisseling tussen 18:00 uur en 02:00 uur.
  • Last van de slechte luchtkwaliteit? Mogelijk heeft u minder last in vuurwerkvrije zones. Het kan ook helpen om binnen te blijven.
  • Oud & Nieuw voorbij? Het wordt droog op Nieuwjaarsdag. Het is dus makkelijk om vuurwerkresten van straat te vegen.