September - november: daar zit een luchtje aan!

Woont u in de regio Zuid-Holland Zuid (Alblasserdam, Dordrecht, Gorinchem, Hardinxveld-Giessendam, Hendrik-Ido-Ambacht, Hoeksche Waard, Molenlanden, Papendrecht, Sliedrecht, Zwijndrecht) of omgeving? Dan ruikt u in september tot halverwege november regelmatig een mestachtige, zure geur. We snappen dat dit veel vragen oplevert. Waar komt deze geur vandaan? En waar kunt u terecht als u veel last heeft?

Waar komt de geur vandaan?

De komende tijd wordt op het land geoogst. Het graan, de mais en de suikerbieten worden onder andere van het land gehaald en vervoerd. Wanneer het geoogst is, laten de boeren het drogen én mesten ze gelijk de grond voor de volgende keer. Gewassen hebben namelijk mest nodig om te groeien. Dit kan zorgen voor stankoverlast. De geur is dus niet alleen afkomstig van het uitrijden van mest, maar wordt veroorzaakt door alle activiteiten die boeren op het land uitvoeren.

Kans op overlast op de weg

De komende maanden wordt vaak mest uitgereden. Hierdoor kan je overlast ervaren op de weg tot en met november.

Suikerbietencampagne kan extra stankoverlast veroorzaken

Op 20 september start de suikerbietencampagne in de Hoeksche Waard. Tot december rijden vrachtwagens volgeladen met suikerbieten rond. Dit kan zorgen voor een zoete, weeïge geur, voornamelijk in de Hoeksche Waard. Dit kan u misschien als vervelend ervaren.

Heeft u last van een mestgeur? Meld het bij NVWA en de politie

Wilt u een melding maken over een mestgeur? Dan kunt u terecht bij de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) of de politie.

Teveel mest op de bodem is niet goed voor het oppervlaktewater en grondwater. Dat komt vooral door de stoffen stikstof en fosfaat. Zo zijn er ook regels voor het uitrijden van mest. De politie en de NVWA handhaven hierop.

Ervaart u ander overlast? Meld het bij ons!
Komt de overlast van een bedrijf vandaan? Of weet u niet waar het vandaan komt? Bel ons dan via: 0888 333 555. We zijn 24 uur per dag en 7 dagen in de week telefonisch bereikbaar. Of meld het online. Online kunnen wij niet altijd wat aan de (geur)klachten doen. Deze klachten pakken wij namelijk op een later moment op. Hierdoor kan het zijn dat de klachten over zijn.