Schone sportvelden? Houd rubberkorrels binnen de lijnen

Bijna elke sportclub heeft er wel één: een kunstgrasveld. Het is onderhoudsvriendelijk en bijna altijd bespeelbaar. Toch zijn er ook wat tegens. Veel van deze velden zijn ingestrooid met rubberkorrels. Deze zijn afkomstig van oude banden. Ze lijken onschuldig, maar het is belangrijk om ze binnen de ‘lijnen’ te houden. Waarom en hoe dan?

Carla Bok, omgevingsadviseur: “Die korrels zijn namelijk schadelijk voor het milieu. Er zitten stoffen zoals zink en minerale olie in. Als je er niet zorgvuldig mee omgaat, dan verspreiden ze naar de onverharde bodem rondom de velden waar het voor bodemverontreiniging zorgt.”

Rubberkorrels; je komt ze overal tegen!

De rubberkorrels liggen op het verharde veld. Hoeveel last heeft het milieu er nu echt van? Carla: “Die stoffen uit de korrels logen uit, zoals dat heet. Via het drainagewater komt het in naastgelegen slootjes terecht. Daarnaast kom je de korrels overal tegen! Ze blijven aan schoenen zitten, zitten in kleding of zelfs in je haar. Die korrels neem je zo buiten het veld mee, waardoor het ook in de bosjes komt of zelf in het doucheputje.”

Die korrels neem je zo buiten het veld mee, waardoor het ook in de bosjes komt of zelfs thuis in het douchputje.

Wat doe je ertegen?

“Het helpt als je je kleding en schoenen op het veld afklopt. En als je na het sporten je schoenen goed schoon borstelt. Ook sportclubs kunnen maatregelen nemen. Veel clubs hebben bijvoorbeeld speciale schoonloopmatten. Maar er is nog meer. Om in beeld te krijgen wat sportclubs en dus de gemeenten al hebben gedaan, maakten we een rondje langs de velden”, vertelt Carla.

Aan de bak samen met gemeenten & sportclubs

Carla: “We hebben gesprekken gevoerd met de mensen die binnen de gemeenten verantwoordelijk zijn voor het onderhoud en beheer van de sportclubs in de regio. Dit werken we nu uit. Zijn de tot nu toe genomen maatregelen al voldoende? Een volgende fase zou kunnen zijn dat we ook bodemonderzoek gaan doen om te kijken hoe schadelijk het nu precies is. En we adviseren natuurlijk sportclubs wat zij kunnen doen. We hebben tips voor ze op een rijtje gezet en denken graag met hen mee.”

We hebben tips voor sportclubs op een rijtje gezet en denken graag met hen mee.