Samen sterker bij de aanpak van milieucriminaliteit
Milieucriminaliteit levert criminelen veel geld op, maar laat de samenleving achter met de schade. Denk bijvoorbeeld aan illegale handel in pesticiden: winst zonder rekening te houden met de gevolgen voor mens en milieu. Jaarlijks gaat het om een geschatte milieuschade van 5,5 miljard euro. Om die schade beter aan te pakken, werken verschillende overheidsdiensten nu officieel samen in de Strategische Milieukamer (SMK).
Gerichte aanpak, gezamenlijke koers
De SMK was al actief, maar krijgt nu een formele rol. Daarmee spreken de betrokken diensten duidelijk af hoe ze samenwerken. De SMK richt zich op:
- het opstellen van een nationale strategie voor milieuopsporing
- het maken van dreigingsbeelden: waar zit de grootste milieuschade?
- het vaststellen van gezamenlijke prioriteiten
Focusthema's: kunststof en klimaat
In 2024 publiceerde de SMK een thematisch dreigingsbeeld over criminaliteit in de kunststofketen en bij misdrijven die het klimaat schaden. Door die focus kunnen de betrokken diensten gerichter optreden tegen milieuschade met grote impact.
Samenwerking van zes partijen
De SMK is een initiatief van het Functioneel Parket, de Omgevingsdiensten, de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit, de Inspectie Leefomgeving en Transport, de politie en de Nederlandse Arbeidsinspectie. Samen zorgen zij voor een stevige, gezamenlijke aanpak.
Van aanbeveling naar actie
Met de oprichting van de SMK wordt een belangrijke aanbeveling van de Commissie VTH onder leiding van Van Aartsen opgevolgd: een sterke, gecoördineerde aanpak van milieucriminaliteit.
“De gezamenlijke inzet via de Strategische Milieukamer zorgt ervoor dat we effectiever kunnen optreden tegen milieuschade die ons allemaal raakt. Door onze kennis en capaciteit te bundelen, maken we echt het verschil.”