Mini-bedrijvenroute De Sandeling

Wat levert het verduurzamen van je bedrijfspand op? En hoe pak je het efficiënt aan? Dat wilden de ondernemers van bedrijventerrein De Sandeling graag weten tijdens de mini-bedrijvenroute vorige week op bedrijventerrein De Sandeling. Zij gingen op bezoek bij hun buren Obreen Media, Operando en Lucrasoft ICT Groep. De Adviseur Duurzaamheid van OZHZ ging met hen mee.

Bewust investeren in duurzaamheid

Deze drie ondernemers voelen zich niet per se koplopers, maar investeren wel bewust in duurzaamheid. Vanwege het klimaat, de volgende generaties én/of vanuit bedrijfseconomisch perspectief. Ze vertelden over hun duurzame keuzes, soms klein, soms groot.

Obreen Media gebruikt bijvoorbeeld biologische inkt. De warmte van hun machines gebruiken ze om het pand te verwarmen. Edward van der Keur licht toe: “We zetten de drukpersen voor grote oplages bewust vroeg in de ochtend aan, dan is het pand zo warm.”

Operando is volledig van het gas af, heeft extra ventilatie met warmteterugwinning, extra dakisolatie en witte dakbedekking voor beter rendement van de zonnepanelen. Annelies Dorst: “De ‘machinekamer’ van al deze aanpassingen paste met een beetje puzzelen in een oude toiletruimte.”

Mag ik daar eens met je over doorpraten?

Lucrasoft heeft 6 laadpalen en is begonnen met de overstap op een minimaal hybride of zo mogelijk volledig elektrische wagenpark. Ook wekt dit bedrijf met hun 319 zonnepanelen meer dan voldoende elektriciteit op voor eigen gebruik. Gerjan van de Giessen: “Ja, wat dat betreft is ons pand al energieneutraal!”

De deelnemers aan de mini-bedrijvenroute reageerden enthousiast: “Inspirerend” en “Mag ik daar eens over met je doorpraten?”.

Ook duurzaam ondernemen?

De mini-bedrijvenroute is een initiatief van OZHZ en gemeente Hendrik-Ido-Ambacht. Ook duurzaam ondernemen? Kijk voor tips en subsidiemogelijkheden op onze website of het regionaal energieloket.