Met een nieuwe baan starten in coronatijd?

Het is altijd al spannend: beginnen met een nieuwe functie. Door het vele thuiswerken is dat alleen maar meer. Is het aan te raden, in coronatijd overstappen van baan? Lydia, 3 jaar bij OZHZ, ging in gesprek met Foruq, gestart in september. Foruq is samen met een heleboel andere collega’s het gezicht van onze wervingscampagne. Wat is haar verhaal?

Lydia: “Foruq, jij begon als jurist in september bij OZHZ. Spannend?”
“Zeker! Je wilt bij een nieuwe baan goed kunnen starten. Ik ben ook een echt gevoelsmens.”, vervolgt ze. “Voor mij is de sfeer belangrijk, ik wil me wel echt thuis voelen. Dat is vanuit huis gewoon lastiger.”

Foruq is jurist, maar dacht er eerst aan om als trainee te starten. Ze kwam naar een speciale selectiedag. “Ik kon voor die dag naar het OZHZ-kantoor. Heel fijn! Achteraf ook wel een geluk dat het toen kon, ik heb wel echt een beeld kunnen krijgen. Ik vond het vooral heel waardevol om OZHZ-medewerkers te spreken. Dan krijg je toch het beste beeld van het werk en de organisatie.”

En, klopte het wat ze vertelden? Hoe was je eerste indruk toen je startte?
Foruq lacht: “Nou, geen woord was gelogen. OZHZ bleek ook een fijne organisatie. Ik hoorde er gelijk bij, mijn mening deed ertoe. Ik kreeg ook gelijk veel verantwoordelijkheid. Dat zegt ook wel wat. Heel verfrissend eigenlijk, ik heb dat nog niet eerder meegemaakt.”

Het thuiswerkkantoor van Foruq. Haar verhaal gaat verder onder de foto. 

Ik heb dat nog niet eerder meegemaakt

Foruq

“Je zegt hier ook wel het een en ander over de OZHZ-cultuur. Dat is altijd lastig overbrengen als iemand solliciteert: hoe is dat nu? Zelf maak ik weleens de vergelijking met een familiebedrijf. Is toch gek voor een overheid?
“Heel herkenbaar. Iedereen is heel bereid om te helpen. Je voelt je echt welkom, dat geeft vertrouwen.” Foruq valt even stil. “De vergelijking is ook niet zo gek. In ons werk moet je ook samenwerken om alles voor elkaar te krijgen. Het past eigenlijk heel goed.”

“Valt jou nog meer op?
“Nou, ik ben dus jurist. Maar ik doe graag meer dan dat. En die kans krijg ik ook. Ik kan mij aanmelden om mee te doen in andere projecten, maar ook zelf met initiatieven komen. Dat hoeft echt niet altijd met mijn functie te maken te hebben. Dat wordt ook erg gestimuleerd, krijg ik het idee. Dan moet je denken aan lid worden van de Ondernemingsraad of meedoen in nieuwe ontwikkelingen zoals het nieuwe werkconcept of robotisering.”

Lydia vraagt verder. Je bent heel positief! Wat valt nu tegen? Of wat vind je lastig?
“Het stereotype dat de overheid wat langzamer is, klopt wel. Bijvoorbeeld door aanbestedingen. Hoewel ik het idee krijg dat het bij OZHZ nog wel meevalt. Daarnaast is voor mij omgaan met bestuurlijke gevoeligheden echt nieuw. Denk bijvoorbeeld aan een wethouder die heel graag iets wil, maar ik zie daar vanuit mijn rol jurist daar geen juridische mogelijkheden voor. Dan moet je dat wel goed over weten te brengen en weten wat de belangen van een ander zijn. Ik vind dat vooral interessant, maar ik kan mij voorstellen dat je dat ook lastig kunt vinden.”

“Het inwerken zelf moest uiteindelijk toch grotendeels vanuit huis. Hoe ging dat?”
“Bij OZHZ krijg je als nieuwe medewerker een buddy. Dat is meestal een collega die hetzelfde werk doet en jou begeleidt en inwerkt”, vertelt Foruq. Over haar eigen buddy is ze erg positief. “Mijn buddy is heel ervaren en is echt een soort mentor voor mij nu. Daarnaast krijg je als nieuwe medewerker ook wel een ontheffing op het kantoorverbod.”

Een ontheffing op het kantoorverbod

Foruq

“Oké, ontheffing is wel echt een OZHZ-woord om te gebruiken,” lacht Lydia. “Vertel!”
“Voor het inwerken is het gewoon echt belangrijk dat je heel makkelijk je vragen kan stellen en meer mensen ziet. Ik kan meestal een keer per week naar kantoor. Voelt wel echt als een uitje hoor.”

Viel het dus mee? Of toch ook wel tegen?
“Ik merkte ook wel dat coronatijd in mijn voordeel kon werken. Je maakt bijvoorbeeld niet met iedereen gelijk kennis, maar stap voor stap. Dan onthoud je ze tenminste ook. En het voelde, voelt eigenlijk, nog steeds als een vrijbrief om veel vragen te blijven stellen.”

“Wat lijkt jou het leukste als je weer vaker op kantoor werkt?”
“Vorige zomer was voor meer medewerkers het mogelijk om iets vaker naar kantoor te komen. Toen kreeg ik al echt wel een tipje van de sluier. Lekker luidruchtig soms, heel veel verschillende mensen met allerlei werkzaamheden. Het kan alleen maar beter worden eigenlijk!”

“En, wel of niet wisselen van baan in coronatijd?”
Daarover is Foruq kort: “Wanneer dan wel? We weten allemaal niet hoe lang het nog duurt.”

“OZHZ zoekt ook een nieuwe jurist! Voor wie is zo’n functie echt interessant?”
“Ik vind het fijn dat het team precies goed is qua grootte. We zijn met ruim 15 juristen. Het is een leuke mix van jong en oud, veel en weinig ervaring. Leuk om dan samen te sparren. Interessant vind ik ook de verschillende rechtsgebieden. Ik werk vooral op bouwgebied, maar ik doe daarnaast ook bijvoorbeeld milieuzaken. Straks wil ik ook aan de slag met milieubeschermingszaken.”

“Er is ook veel respect voor ons werk”, vervolgt ze. “We zijn echt wel een autoriteit binnen de organisatie. Gelijk al kwamen collega’s naar mij toe met hun vraagstukken. Dat brengt ook direct een verantwoordelijkheid met zich mee.”

“Ook nog fijn: straks is het meer een combi van deels thuis en op kantoor werken.”

“Overstappen dus?”
“Het kan alleen maar meevallen”, met die woorden sluit Foruq lachend het gesprek af.

Wel of niet overstappen? Wanneer dan wel?

Foruq

OZHZ zoekt 13 nieuwe collega's

Je vindt alle vacatures op www.ozhz.nl/zoektjou. Ook kun je je gegevens achterlaten als je nog twijfelt over wel of niet solliciteren. Dan nemen we contact met je op. Wil je bijvoorbeeld meer horen over de organisatie (sfeer proeven!) of met medewerkers spreken?

Luister, hoor en bekijk hoe het is bij OZHZ

Nieuwsgierig naar ons kantoor?

Laura leidt je rond.