Meer overtredingen tijdens de vuurwerkverkoopdagen

Elk jaar controleren onze inspecteurs tijdens en buiten de vuurwerkverkoopdagen de vuurwerkverkooppunten van de regio Zuid-Holland Zuid. Onze regio heeft 26 vuurwerkverkooppunten die allemaal meerdere keren bezocht worden. Totaal zijn er 17 overtredingen geconstateerd. En dat is meer dan voorgaande jaren.

Dit jaar extra gelet op de breedte van het gangpad

Volgens het Vuurwerkbesluit moet deze minimaal 75 centimeter zijn. En dat was niet bij alle verkooppunten het geval. Daarnaast stonden meerdere malen vuurwerkdozen tegen de muren in de bunker aan of waren teveel dozen op elkaar gestapeld. Bij 1 verkooppunt lag er vuurwerk buiten de verkooptijden in de winkel.

Meeste overtredingen bij nieuwe verkooppunten

De meeste overtredingen vonden plaats bij verkooppunten die nog niet lang vuurwerk verkopen. Zij zijn wat minder bekend met de regels uit het Vuurwerkbesluit. Via brieven, de website en een speciale verkoperschecklist informeren we de verkopers over de belangrijkste regels uit het Vuurwerkbesluit.

Controles zijn belangrijk voor de veiligheid

Bij de controles kijken we of de verkopers de gedragsvoorschriften naleven. Staat het vuurwerk binnen het bereik van sprinklers? En staat het vuurwerk buiten de verkooptijden veilig in de bunker? Dit is belangrijk voor onze veiligheid.

We beginnen in oktober al met controleren

In oktober starten de voorcontroles. Dan kijken we onder andere naar de bouwtechnische staat van de bunker. Is de bunker bijvoorbeeld wel veilig genoeg om vuurwerk in op te slaan?