Gevaarlijke stoffen bij bouwmarkten en tuincentra; hoe zit het?

Onze inspecteurs controleerden dit jaar de opslag én verkoop van gevaarlijke stoffen bij bouwmarkten en tuincentra. Weten ondernemers aan welke regels zij moeten voldoen? En worden de regels nageleefd? We voerden dit jaar in totaal 42 controles uit bij bedrijven in onze regio.

Wat viel op tijdens de controles?

De meeste ondernemers houden zich netjes aan de regels als het gaat om de opslag en verkoop van gevaarlijke stoffen. Van de 42 gecontroleerde bedrijven stonden bij 7 bedrijven brandbare objecten te dicht bij de gasflessenopslag óf de gasflessenopslag stond te dicht bij de inrichtingsgrens. Onze inspecteurs geven hier tijdens de controle extra aandacht aan om bewustwording bij ondernemers te creëren. De betrokken ondernemers pakten dit aan; zo verwijderden zij de brandbare objecten óf verplaatsten de opslag.

In gesprek met de ondernemer

Inspecteur Jari: ‘’Het gesprek over het veilig opslaan van gevaarlijke stoffen verschilt per ondernemer. Tijdens controles bij kleinere bedrijven merken we regelmatig dat ondernemers behoefte hebben aan toelichting: hoe moeten gevaarlijke stoffen opgeslagen worden? Het gesprek hierover is waardevol!

Bij de grotere ketens wordt vaak vanuit het hoofdkantoor gestuurd. Het bestelsysteem zorgt ervoor dat er niet teveel producten op voorraad zijn. Zo staan er nooit teveel gevaarlijke stoffen in de winkel of het magazijn. Dit betekent wel dat de bedrijfsleider nauwelijks weet aan welke regelgeving voldaan moet worden.’’

Regelmatig toezicht loont!

Door het gesprek met de ondernemer aan te gaan én de branche vaker te controleren zien we verbetering in het opslaan van gevaarlijke stoffen bij bouwmarkten en tuincentra. De komende jaren blijven we deze branche monitoren door steekproefsgewijs controles uit te voeren.