Gedeeltelijke lock down geeft grote druk op natuurgebieden

Hoe fijn is het om in deze tijden eropuit te trekken. We zitten veel binnen en de dagen zijn korter. Dan grijp je het weekend aan om lekker naar buiten te gaan: uitwaaien, bewegen en genieten van de natuur. Zeker in de herfst is dit zeer de moeite waard. Veel mensen doen dit. Onze boa’s zien de gevolgen en vertellen hoe het wel moet.

De buitengewoon opsporing ambtenaren (boa’s) van OZHZ komen in veel natuurgebieden in Zuid-Holland, vooral in de Natura 2000 gebieden. Deze gebieden zijn beschermd en hebben bijzondere en kwetsbare natuur, zoals bedreigde diersoorten of planten. Wij controleren daar vaak, samen met terreinbeherende organisaties zoals Natuurmonumenten of Staatsbosbeheer.

Vertrapte paddenstoelen en veel afval

Onze boa’s zien de laatste weken veel meer wandelaars, vooral in de duinen en op de stranden. We zien veel meer schade: omver getrapte paddenstoelen, overwinterende vogels die gestoord worden en veel achtergelaten afval. Het is belangrijk om altijd op de paden te blijven en afgesloten gebieden met rust te laten. En natuurlijk om afval mee te nemen. Onze tips!

Tip 1: Zoek de informatieborden op

Vaak wordt er tegen de BOA gezegd als iemand ergens loopt waar het niet mag: “Meneer dat wist ik niet”. Elk gebied heeft regels. Vaak staan de toegangsregels op een bord bij elke ingang van het betreffende natuurgebied. Hierbij staan vaak informatiepanelen die uitleg geven over het gebied en de verschillende soorten bomen, planten en dieren die er voorkomen. Bestudeer deze borden eens en probeer alle soorten een keer te spotten!

Tip 2: Geniet op afstand van de vele vogels

Voor de vogels betekent de winter rust. Denk aan overwinteraars of trekvogels die ons land bezoeken. In Nederland zijn allerlei rustgebieden speciaal ingesteld om te zorgen dat de vogels voldoende rust krijgen, op krachten kunnen komen en rustig kunnen zoeken naar eten. Soms zien wij groepen van wel 50.000 bij elkaar. Een hond die erop afrent of een wandelaar die dichtbij komt voor een mooie foto, verstoort de boel flink. De vogels vliegen op. Ze hebben die energie nodig om de winter door te komen. Kortom: geniet van het spektakel, maar wel op afstand.

Tip 3: Neem een afvalzakje mee

We zien de laatste weken ook steeds meer afval in de natuurgebieden. Niet overal staat een afvalbak tijdens de route. Neem daarom een extra zakje mee voor uw afval en gooi het aan het einde van de route of thuis in de prullenbak. En als u wat ziet liggen, neemt u dat dan ook mee? Dan geef u in ieder geval het goede voorbeeld.

Tip 4: Zoek vooraf een mooie, rustige route op en sta vroeg op

Op de verschillende websites van de natuurbeherende organisaties staan zeer uiteenlopende wandelroutes in natuurgebieden. Van rolstoelpaden tot blote voeten paden: voor ieder wat wils. Door een rustige wandeling op te zoeken, is het makkelijker om afstand te houden. En sta lekker op tijd op. In de ochtenden is het vaak minder druk in de natuurgebieden dan in de middag. De kans dat u dan bijzondere dieren spot is dan ook groter!

Tip 5: Kom op de fiets, met de motor of scooter

Met auto’s is het nu erg druk, veel parkeerplaatsen staan vol. Sommige mensen parkeren in bermen waardoor de natuur beschadigt. Of mensen parkeren hun auto’s zo dat hulpdiensten er niet meer langs kunnen. Voor foutparkeren schrijven boa’s boetes uit. Kom dus vooral lekker op de fiets! Ook dichtbij zijn vaak veel mooie natuurgebieden te vinden.

Paddenstoelen direct naast het pad