Geboortegolf in de Noordzee

Wandelend langs de stranden van Zuid-Holland en Zeeland kan het zo maar zijn dat er zeehondenpups op het strand liggen. De grijze zeehonden, ook wel bekend als kegelrobs, krijgen in de winter pups. Bij normale zeehonden is dat niet zo. Het is belangrijk dat u als bewonderaar of enthousiaste fotograaf niet te dichtbij komt.

De zeehondenpups van de grijze zeehond worden geboren op zandplaten, die zowel bij eb als vloed droog blijven. De pups worden geboren met een dikke vacht, waardoor ze nog niet gelijk kunnen zwemmen. In de eerste drie weken worden ze nog gezoogd. Zo jaagt de moeder op vis als het vloed is en zoogt ze de pup als het eb is. Na ongeveer drie weken is de pup verhaard en kan die zwemmen en zelf op zoek naar eten.

Wat als u een zeehondenpup tegen komt?

Het is belangrijk dat zowel u als uw hond afstand houdt van de zeehondenpup. Zo voorkomt u dat de pup en zijn moeder worden verstoord. Wanneer een pup wordt verstoord probeert hij weg te komen of te bijten. Ook de moeder durft dan niet aan land te komen als er veel mensen op het strand staan. Ziet u zo’n situatie? Het beste is om dan het noodnummer 144 van een zeehondenwachter te bellen, in plaats van de perfecte foto te maken.

Opvang

De zeehondenwachter observeert de pup 24 uur. Hier wordt gekeken of de moeder aan land komt om de pup te zogen of dat de pup is verlaten. Als de zeehondenwachter ziet dat het niet goed gaat met de pup, wordt deze meegenomen naar een opvangcentrum. De pups in Zeeland en Zuid-Holland worden naar A Seal in Stellendam gebracht.

Zeehondenpups toch van dichtbij zien?

Een zeehondenpup van dichtbij bewonderen? U kunt langsgaan bij A Seal. Zij vangen gewonde en zieke zeehonden op en verzorgen ze totdat ze weer in staat zijn om zelfstandig in de Noordzee te leven. U kunt live de verzorgers en dierenartsen aan het werk zien. Denk bijvoorbeeld aan het voeren van de zeehonden. Heeft u vragen? In de bezoekersruimte is altijd een vrijwilliger aanwezig die al uw vragen kan beantwoorden. Ga wel vooraf na of A Seal open is en welke maatregelen gelden vanwege corona.

Boa’s van OZHZ zijn regelmatig te vinden in de duinen en op het strand. In de hele provincie zetten zij zich in om de natuur en de dieren te beschermen.

Fotograaf: Annemieke Podt